Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στην εφεδρεία όσοι αγγίζουν τη σύνταξη

Άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων ζητάει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τι προβλέπει το διευκρινιστικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας
Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του προσωπικού που απασχολείται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ή είναι μόνιμο προσωπικό που υπάγεται στο ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνει με επείγον έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Την ίδια στιγμή, εγκύκλιο με την οποία ζητάει άμεσες μετακινήσεις υπαλλήλων, ώστε η εφεδρεία για να μην προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου, εξέδωσε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να ικανοποιείται η βούληση του νομοθέτη για άμεση-πλήρη συνταξιοδότηση με 35 (ή παραπάνω) έτη ασφάλισης αμέσως μετά την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας ή της υπαλληλικής σχέσης.
Προϋπόθεση για να τεθεί κάποιος σε εργασιακή εφεδρεία είναι να του υπολείπονται μέχρι και την 31.12.2013 κατ' ανώτατον δύο έτη τόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω) όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Παράλληλα, σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, για όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο ν. 4024 /2011, η σχέση εργασίας τους ή η υπαλληλική τους σχέση λύεται αυτοδικαίως.

Άρον άρον μετακινήσεις υπαλλήλων

Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας, καλεί τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων να προβούν άμεσα σε μετακινήσεις υπαλλήλων, που είναι αναγκαίες ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, από το πρώτο κύμα αποχωρήσεων λόγω εργασιακής εφεδρείας.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι γενικοί γραμματείς πρέπει να ενεργήσουν προληπτικά και να καλύψουν προκαταβολικά τα κενά, με εσωτερικές μετακινήσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λειτουργίας οποιασδήποτε υπηρεσίας του δημόσιου τομέα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, οι μετακινήσεις πρέπει να διενεργηθούν εντός της εβδομάδας, λόγω της αποχώρησης του πρώτου κύματος "εφέδρων".

Εξαίρεση για τα ΜΜΕ θέλει ο Βορίδης
Εξαίρεση των μέσων μεταφοράς από το καθεστώς της εφεδρείας θέλει ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ έθεσε το θέμα και κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
"Οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν για να μπουν στο καθεστώς εφεδρείας εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι λάθος", είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 χθες το πρωί. Εκτίμησε δε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της κατάστασης.