Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Φρέιζιερ

Αποχαιρέτησε τον μεγάλο του αντίπαλο ο Μοχάμεντ Άλι
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στη Φιλαδέλφεια η κηδεία του Τζο Φρέιζιερ, ενός από τους σπουδαιότερους πυγμάχους που έχουν γεννηθεί ποτέ.
 Ανάμεσα στους 3.000 ανθρώπους που θέλησαν να αποχαιρετήσουν τον “Σμόουκιν Τζο” ήταν και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος ξέχασε την πελώρια κόντρα εντός και εκτός ρινγκ με τον Φρέιζιερ και έδωσε το παρών στην εκκλησία για να πει το τελευταία αντίο στον πρώτο άνθρωπο που κατάφερε να τον νικήσει.
Οι μάχες των δύο ανδρών ήταν ομηρικές. Σε κλίμα σχεδόν εχθρικό, από τη μία ο αμόρφωτος και παρών στον πόλεμο του Βιετνάμ Φρέιζιερ και από την άλλη ο ακτιβιστής και ανυπότακτος Άλι δίδαξαν το... ευγενές άθλημα του μποξ. Ο πρώτος επέμενε να αποκαλεί Κάσιους Κλέι τον αντίπαλό του, ο οποίος απαντούσε με τον χαρακτηρισμό “ένας αμόρφωτος μαύρος, ένας δούλος του συστήματος, ένας μπαρμπα-Θωμάς”. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο μεγάλος Μοχάμεντ Άλι, με τη νόσο του Πάρκινσον να οριοθετεί την κάθε του κίνηση, έδειξε τη στενοχώρια του για το θάνατο του ανθρώπου που τον έκανε να πονέσει για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα.
Όμως, πολλοί ακόμα σπουδαίοι μποξέρ του παρελθόντος έδωσαν το παρών στη νεκρώσιμη ακολουθία. Ο Λάρι Χολμς, ο... σχεδόν αήττητος Μάικλ Σπινκς, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο αυτοκαταστροφικός αλλά μεγάλος πυγμάχος, Μάικ Τάισον.
Ο αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον, στενός φίλος του εκλιπόντος, σημείωσε στον επικήδειο που εκφώνησε: “Πάλεψε με τον Άλι στο ρινγκ και πάλεψε με τον Άλι έξω από το ρινγκ. Πάλεψε για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ισότητα, όπως και ο Μοχάμεντ Άλι. Όμως ο Τζο τα κατέφερνε καλύτερα με τις γροθιές παρά με το στόμα”.