Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ο Ρεν ανακάλυψε “δικτατορία”

REPORTER
Αν όσα είπε στο Ιταλικό κοινοβούλιο Όλι Ρεν, τα έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς, ενδεχομένως να χρειαζόταν να… υπογράψει και δήλωση μετάνοιας την οποία θα έπρεπε να προσκομίσει μαζί με την επιστολή του τη Τρίτη ο Λουκάς Παπαδήμος στο Eurogroup. Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφερόμενος στη κρίση που διέρχεται η ευρωζώνη, μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά και χωρίς διπλωματική κομψότητα για το ρόλο της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ο Όλι Ρεν, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνοχή και την ίδια την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η Γερμανία συνεχίσει την ίδια στάση απέναντι στους εταίρους της, τόνισε ότι η

«Η Γερμανία πρέπει να πειστεί για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για τη σημασία της βαθύτερης ενοποίησης, της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης, στη βάση όμως της πολυφωνίας και όχι της δικτατορίας δύο κρατών».
«Για να το θέσω κομψά, είπε, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πληθώρα απόψεων και υπάρχει μια αντιπαράθεση όσον αφορά τα ευρωομόλογα», δήλωσε και συνέχισε επισημαίνοντας πως «Θα χρειαστεί ακόμα αρκετή προσπάθεια προτού οι πολίτες στη Γερμανία και σε κάποιες άλλες χώρες πειστούν για τα πλεονεκτήματα των ευρωομολόγων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, προτού γίνει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση, είναι να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση προς μια δημοσιονομική ένωση»
Η Γερμανία, για τον Όλι Ρεν, θα πρέπει να αποφασίσει να συνεργασθεί με τους εταίρους της. Παρατήρησε μάλιστα ότι, μια «πιο στενή ένωση πρέπει να προκύψει ως μια κοινότητα και όχι ως δικτατορία δύο ή περισσότερων κρατών»!