Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη μέρα του εγχειρήματος

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Πρώτη ημέρα σήμερα της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακούφιση, γιατί επιτέλους κατάφεραν να συνεννοηθούν τα κόμματα, όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο-για τα ελληνικά δεδομένα- κυβερνητικό σχήμα.
Τρία κόμματα, τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις άσκησης πολιτικής, καλούνται να δώσουν αποτέλεσμα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο και ιδιαίτερα περίπλοκο, το οποίο το καθιστά από πολλές απόψεις ενδιαφέρον. Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση, είναι πόση ωριμότητα θα επιδείξουν, ώστε από τη συνεννόηση να φθάσουν στη συνεργασία. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την-κατά τα άλλα φυσιολογική- καχυποψία; Θα τολμήσουν οι υπουργοί να αφήσουν τις κομματικές τους ταυτότητες έξω από την πόρτα των γραφείων τους;
Δεν είναι εύκολη υπόθεση, όταν μάλιστα ο χρονικός ορίζοντας των εκλογών είναι δεδομένος, και εκ των πραγμάτων όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, το πολιτικό κόστος θα λειτουργεί σε βάρος ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών. Πέραν αυτού, θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η ένταση με την οποία θα αντιδράσει η Αριστερά, τα συνδικάτα, αλλά και τα… συνεργαζόμενα κόμματα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Αν ο Λουκάς Παπαδήμος καταφέρει να συνθέσει απόψεις και να συντονίσει αυτό το ετερόκλητο σχήμα, ίσως αυτή η κυβέρνηση να αποτελέσει ένα ευχάριστο διάλειμμα στη θλιβερή εικόνα που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, με μέτρο σύγκρισης την κυβέρνηση Παπανδρέου.