Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Τον πυροβόλησε για να… σωπάσουν άλλοι

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Δυο μέρες μετά τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας του Τέξας, τον Νοέμβριο του 1963, και τη… βιαστική σύλληψη του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ από τις αρχές, ο Τζακ Ρούμπι… από το πουθενά, πυροβόλησε και σκότωσε τον «δολοφόνο» του JFK. Και κάπου εκεί, η υπόθεση έκλεισε.
Στις πολλές δεκαετίες που ακολούθησαν, η δολοφονία του Κένεντι σκεπάστηκε από έναν μανδύα μυστικισμού και δολοπλοκίας, με άρωμα συνωμοσίας. Ειδικά αφότου ακολουθήθηκε από τη δολοφονία του αδελφού του, Ρόμπερτ Κένεντι.
Η έκθεση της Επιτροπής Γουόρεν δεν έπεισε κανέναν. Πολύ πριν γίνει… ταινία με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ. Τα σενάρια συνωμοσίας έφτασαν μέχρι τις μέρες μας. Και προφανώς θα συνεχίσουν την ανέμελη διαδρομή τους και στο μέλλον.
Η δολοφονία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ από τον Τζακ Ρούμπι, έχει κεντρικό ρόλο σε αυτά τα σενάρια. Κανείς άλλωστε δεν πιστεύει ότι ο Όσβαλντ ήταν εκείνος, πόσο μάλλον ο μόνος, που πυροβόλησε και πέτυχε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Η δολοφονία του από τον Ρούμπι, είχε συγκεκριμένη στόχευση. Να πάρουν το μήνυμα… οι άλλοι. Εκείνοι που ήξεραν. Και έκτοτε, σιώπησαν.