Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Το καπέλο του Παπαδήμου

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Ασφαλείς πηγές μού λένε ότι, αν προσθέσεις στην ημερομηνία γέννησης του Λουκά Παπαδήμου τον αριθμό μητρώου του στη διαβόητη Τριμερή Επιτροπή και τα τρία τελευταία ψηφία από το κινητό του, θα βγάλεις άθροισμα 666.
Επίσης αν βάλεις να παίξει ανάποδα η τελευταία ομιλία του στη Βουλή, θα διακρίνεις έναν παράξενο ύμνο. «Αμφιβάλλεις;», μου είπε γνωστός μου. «Καλά, δεν πρόσεξες μία περίεργη τσάντα που κουβαλάει στο πρωθυπουργικό γραφείο; Εκεί κρύβει το καπέλο του, το οποίο είναι από αυτά που φορούν ''Αυτοί''».
Σ' όλα «αυτά» προσθέστε τις απίστευτες συζητήσεις που γίνονται στο διαδικτυακό και τον πραγματικό κόσμο για τη σύνδεση του νέου πρωθυπουργού με το μαγικό αριθμό 11, τις υποτιθέμενες καθυστερήσεις που έγιναν ώστε να αναλάβει στις 11-11-11, το αποκαλυπτικό γεγονός ότι είναι ο 11ος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης (ασχέτως αν είναι ο 12ος).
Οι γνωστές Λιακοπουλολογίες; Μάλλον όχι. Ουδέποτε άλλοτε τα τελευταία χρόνια τόσο πολλοί «κανονικοί» άνθρωποι είχαν υιοθετήσει τόσο πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Αλλος μετράει ανάποδα ώσπου να γίνει η συντέλεια του κόσμου το 2012, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας, κι άλλος φοβάται και παράλληλα αναπαράγει τα σκοτεινά σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να έχει πέσει στα νύχια των αρπακτικών της Ευρώπης για ανομολόγητους σκοπούς.
Με δυο λόγια, η απομάγευση του κόσμου, που νομίζαμε πως είχε συντελεστεί με το τέλος του Μεσαίωνα, παρέμεινε τελικά ημιτελής. Δοξασίες, προλήψεις και προκαταλήψεις, σκοτεινά σενάρια, υποθέσεις και φήμες που δεν κρύβουν πίσω τους ούτε ένα ψίχουλο αλήθειας, έχουν αντικαταστήσει το ορθολογικό πνεύμα, τη σύνδεση αιτίας και αιτιατού, την καθαρή ροή του συλλογισμού. Και μη νομίζετε ότι όλα αυτά συμβαίνουν αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η εφημερίδα «Bild» είχε την περασμένη εβδομάδα πρωτοσέλιδο με θέμα τους μαζικούς γάμους και το κύμα προγραμματισμένων τοκετών για την 11η Νοεμβρίου στη Γερμανία. Για να μη θυμηθούμε την τρέλα των Κινέζων με αντίστοιχους συμβολισμούς.
Ολα έχουν την εξήγησή τους. Στις σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας ανθεί ο μυστικισμός σε μία προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει όλα αυτά για τα οποία η απλή λογική αποδεικνύεται ανεπαρκής. Στο δυσερμήνευτο ζήτημα του οικονομικού χάους που μας περιβάλλει, οικονομολόγοι και πολιτικοί δεν καταφέρνουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Αρα; Αρα θα τις δώσουν οι συνωμοσιολόγοι. Και βάζω στοίχημα ότι πολύς κόσμος θα ένιωθε περισσότερο ήσυχος αυτό τον καιρό αν μάθαινε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν κρύβει μέσα στο καπέλο την εμπειρία που απέκτησε στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αλλά τη συνταγή για το μαγικό φίλτρο που θα σώσει την εθνική οικονομία. Οτι είναι, τέλος πάντων, ο μέγας αλχημιστής.