Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Υστατη προσπάθεια για το «Μακεδονία Παλλάς»

Στόχος της πρότασης της εταιρίας ΑΞΤΕ η ομαλή μετάβαση στον νέο μισθωτή χωρίς να παύσει η λειτουργία του.  
 Υστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το κλείσιμο του «Μακεδονία Παλλάς»  στις 27 Δεκεμβρίου κάνει ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος από τις 13 Οκτωβρίου έχει καταγγείλει τη σύμβαση μίσθωσης του ξενοδοχείου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αναμένεται να το παραδώσει σε αυτόν στις 13 Ιανουαρίου 2012.
Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος κοινοποιεί επιστολή της εταιρίας ΑΞΤΕ και μισθώτριας του ξενοδοχείου προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις 9 Νοεμβρίου 2011, όπου επισημαίνει και γραπτά την πρόθεσή της για «λειτουργική διαχείριση του ξενοδοχείου» χωρίς αμοιβή, για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την εξεύρεση νέου ενοικιαστή, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που έχει αναγγελθεί. Ωστόσο η εταιρία δεν έχει λάβει απάντηση από το ΙΚΑ και για τον λόγο αυτό, ενημέρωσε τους συνεργάτες της ό,τι αποχωρεί από το ξενοδοχείο στις 27 Δεκεμβρίου 2011.
«Αγκάθι» για την καταγγελία της σύμβασης είναι το υψηλό μίσθωμα, καθώς επισημαίνεται ότι η εταιρία ΑΞΤΕ συνέχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο τα τελευταία τρία έτη «παρά τις ζημίες λόγω της γνωστής σε όλους μείωσης του τζίρου των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης και του πολύ υψηλού ενοικίου ύψους 3,6 εκατ. ευρώ, το οποίο έφτασε να αντιστοιχεί στο 40% του κύκλου εργασιών». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι τους τελευταίους 12 μήνες, η εταιρεία κατέβαλλε προσπάθειες συνεννόησης με τον εκμισθωτή, ώστε να συμφωνηθεί εύλογη μείωση του ενοικίου, ωστόσο «το ΙΚΑ ουδέποτε ανταποκρίθηκε, δεν έκανε καμία μείωση ενοικίου, παρά του ότι έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα μείωσης ενοικίων ακινήτων του Δημοσίου σε ποσοστό 20%, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση του επιβάλλοντας καταχρηστικά, παράλογα πρόστιμα».
Τονίζοντας ότι η εταιρία ΑΞΤΕ «αναγκάστηκε» να αποχωρήσει από το ακίνητο, έχοντας επενδύσει 73,6 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι το «κλείσιμο» του ξενοδοχείου δημιουργεί αρνητικές συνέπειες τόσο στην απασχόληση των εργαζομένων, όσο και στην αξία του ακινήτου, στόχος της πρότασης όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, είναι «να καταστεί εφικτή η ομαλή μετάβαση στον νέο μισθωτή (ή σε οποιοδήποτε νέο σχήμα εκμετάλλευσης) χωρίς να παύσει η λειτουργία του Ξενοδοχείου και συνεπώς χωρίς την απώλεια θέσεων εργασίας ή την επιδείνωση των συνθηκών αξιοποιήσεως αυτού».