Ν.Δ.: Εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου
Σοφία Βούλτεψη
Όταν κάτι ξεκινά ως οπερέτα, είναι αδύνατον να εξελιχθεί σε αριστούργημα της κλασικής δραματουργίας. Η περιπέτεια της ασυνεννοησίας και διαφόρων άλλων ψυχαναγκαστικών καταστάσεων ξεκίνησε (στις 15 του περασμένου Ιουνίου) με αναζήτηση πρωθυπουργού και κατέληξε χθες σε… αναζήτηση αντιπολίτευσης!
Και σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με… φιλικές συμμετοχές.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπήκε καν στον κόπο να φέρει, έτσι για να τηρηθούν τα προσχήματα, κάποια νέα πρόσωπα στο «νέο» κυβερνητικό σχήμα.
Αντίθετα διατήρησε αυτούσιες και... αμόλυντες τις (ανίκανες, διαφορετικά γιατί έγινε όλο αυτό το νταβαντούρι;) ηγεσίες όλων σχεδόν των υπουργείων και απομακρύνοντας μόνο μερικούς υπουργούς και υφυπουργούς, προκειμένου να χωρέσουν – στο ήδη διογκωμένο υπουργικό συμβούλιο – υπουργοί και υφυπουργοί από την πλευρά των δύο εταίρων του.
Παρέμειναν όλοι στις θέσεις τους, αν και όλοι, σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο - ολονυχτία, άκουγαν τον κ. Παπανδρέου να τους εκθειάζει επί... επτά ώρες τις χάρες του δημοψηφίσματος, κάποιοι διαφώνησαν, αλλά τελικά, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μόσιαλος (πάει, την χάσαμε κι' αυτήν την ψυχή), αποφάσισαν ομόφωνα να στηρίξουν την άποψή του και τον εξαπέλυσαν ανά τας Ευρώπας να μας ρεζιλέψει!
Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε έναν εξαιρετικά περιορισμένο ρόλο στη νέα κυβέρνηση, υποχρεωνόμενη μάλιστα να οδηγηθεί σε παραίτηση από την βουλευτική έδρα του αντιπροέδρου της Δ. Αβραμόπουλου, προκειμένου αυτός μεν να μετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η δε Νέα Δημοκρατία να παραμείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση – διαφορετικά αυτόν τον ρόλο θα αναλάμβανε το ΚΚΕ.
Μια ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη ακροβασία, μια παγκόσμια πρωτοτυπία, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανακάλυπτε πως δεν μπορεί να αποχωριστεί παρά ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης που αναχώρησε μετά πολλών επαίνων, για να επιστρέψει την ίδια στιγμή.
Κι' αν στερήθηκε μερικούς, αυτό έγινε για να αποφευχθεί η πρόκληση των άνω των πενήντα υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, ενώ οι λιγοστές αλλαγές περιορίστηκαν στο γνωστό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σε ένα πείραμα που επρόκειτο να λάβει τον χαρακτηρισμό του «ιστορικού», αλλά ήδη κατέληξε σε άλλη μια παρωδία, η Ν.Δ. δεν ανέλαβε ούτε ένα υπουργείο εξ ολοκλήρου, ως υπουργείο-πιλότο για να πέσει με τα μούτρα πάνω του και να δείξει τι μπορεί να πετύχει, όταν θα κληθεί να κυβερνήσει.
Η «φιλική συμμετοχή» στον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώθηκε με έναν υπουργό και τέσσερις υφυπουργούς από τον ΛΑΟΣ.
Όσο για τον κ. Παπανδρέου, αφού παρέδωσε τα κλειδιά του Μαξίμου στον κ. Παπαδήμο και άκουσε τους ύμνους του νέου πρωθυπουργού, έτρεξε στην Ιπποκράτους να κατοχυρώσει τις θέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Εκεί, καταχειροκροτούμενος, ανέλαβε επιτέλους την δράση που περισσότερο επιθυμεί. Τον περίμενε ο γ.γ. της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, με τον οποίο, όπως ανακοινώθηκε, είχε… συνεργασία!
Έτσι, μετά από μια μικρής διάρκειας συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα ηνία ανέλαβε – σα να μην πέρασε μια μέρα – ο κ. Βενιζέλος, που και πάλι έκανε δηλώσεις για το… μέλλον, εξοβελίζοντας με τον γνωστό πληθωρικό και πομπώδη τρόπο του τον πρωθυπουργό που μόλις είχε ορκιστεί!
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει με δημόσια δήλωσή του ότι θα στηρίξει την υπό τον Λουκά Παπαδήμο νέα κυβέρνηση, παραμένοντας όμως σταθερός στις απόψεις του όσον αφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
Όπως είπε, η Ν.Δ. έλαβε την πρωτοβουλία για τέσσερις στόχους - να μη γίνει δημοψήφισμα, να αλλάξει Πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση που θα ξεμπλοκάρει την έκτη δόση και θα προχωρήσει τη νέα δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το ταχύτερο.
Τέλος ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε επίσης ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ αναφερόμενος στα δύο κρίσιμα υπουργεία (Εξωτερικών και Άμυνας) που ανέλαβε η Ν.Δ., εξήγησε πως δεν θέλησε παραπάνω συμμετοχή ή συγκυβέρνηση, καθώς «οι απόψεις δεν είναι πουκάμισα για να τις αλλάζεις. Φτάσαμε εδώ γιατί δεν πέτυχε η πολιτική που εφαρμόστηκε», ενώ, «το προηγούμενο διάστημα χάθηκε κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Όλοι μαζί θα την αποκαταστήσουμε χωρίς να δεχθούμε ταπεινώσεις και προσβολές».