Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος θα διεκδικήσει την ηγεσία

REPORTER
Ο κύβος ερρίφθη, όπως έλεγαν συνομιλητές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών, ο οποίος εφόσον τελικά παρθεί η έκτη δόση, τότε τονίζουν με έμφαση «προτίθεται να τεθεί στη διάθεση των γεγονότων».
Ασφαλώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι Ταλλεϋράνδος, ούτε φιλοδοξεί να γίνει. Αντιθέτως εκτιμά ότι οι εξελίξεις αναπότρεπτα θα οδηγήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες εξόδου από τη κρίση, η οποία αυτή την ώρα υποβόσκει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Σύφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιδιώξει την «επιθετική διεκδίκηση» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, κάτι που όπως σπεύδουν να διευκρινήσουν οι συνομιλητές του, δεν συνεπάγεται κατ ανάγκη τη ρήξη με τη σημερινή ηγεσία. Ο αντιπρόεδρος έχει φροντίσει να κρατήσει μια συνετή και υπέυθυνη στάση έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, κάτι άλλωστε που έγινε εμφανές όταν, παρά τις διαφωνίες του, δεν βγήκε να τις δημοσιοποιήσει ώστε να δημιουργήσει προβλήματα. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα και η συνοχή στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Ωστόσο, είναι προφανές, ότι μετά το ξεμπλοκάρισμα της έκτης δόσης θα δημιουργηθεί μια δυναμική που θα υπερβεί τις υφιστάμενες ισορροπίες και συσχετισμούς, γεγονός που θα υποχρεώσει όλες τις πλευρές να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της διάσπασης. Η πλευρά Βενιζέλου θεωρεί ότι το πολιτικό σκηνικό οδεύει προς ανασύνθεση, και υπό αυτή την έννοια έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ο ίδιος, όπως λένε, είναι αποφασισμένος να επενδύσει στο αύριο μιλώντας ρεαλιστικά και λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια, υποστηρίζουν, «για μισόλογα και ωραιοποιήσεις».