Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Εξέγερση στο ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Στο χθεσινό… άτυπο υπουργικό συμβούλιο, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και κλήθηκαν να καθίσουν δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου,
σε σύσκεψη για τη χάραξη της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και ενόψει της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, προχώρησαν σε μια… μίνι εξέγερση, αρκούντως αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήματος.
Καθώς φυσικά, και των ευαίσθητων ισορροπιών που διαμορφώνονται, με φόντο την αγωνία για την επόμενη μέρα στο Κίνημα, δηλαδή το αν και με ποιόν τρόπο θα κινηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την πρόθεσή του να ανοίξει, σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την καθιέρωση της λίστας αντί του σταυρού προτίμησης, και να εφαρμοστεί ο νέος νόμος από τις προσεχείς κιόλας εκλογές, της 19ης Φεβρουαρίου.
Μπροστά σε αυτή την προοπτική, οι «βαρόνοι» του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα. Και επεσήμαναν σε όλους τους τόνους ότι μια τέτοια επιλογή θα είχε αυτοκαταστροφικά χαρακτηριστικά, καθώς θα προκαλούσε τη σφοδρή αντίδραση της κοινωνίας, η οποία θα κατέληγε στο εύλογο συμπέρασμα ότι το πολιτικό σύστημα επιχειρεί να… κρυφτεί. Επιλέγοντας την ασφάλεια της λίστας, από τη μάχιμη διαδικασία του σταυρού προτίμησης.
Η συζήτηση σταμάτησε κάπου εκεί, με την επισήμανση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι το Κίνημα θα καταβάλλει βαρύ εκλογικό τίμημα αν φανεί στην κοινωνία ότι εκείνο παίρνει την πρωτοβουλία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Σε μια εποχή κατά την οποία οι πολίτες προσεγγίζουν με διάθεση… το λιγότερο αρνητισμού, τους πολιτικούς.