Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η ώρα των γενναίων αποφάσεων

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Εδώ και τρία εικοσιτετράωρα το πολιτικό σύστημα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, θέτοντας κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη χώρα αλλά αμφισβητώντας ουσιαστικά πλέον και την υπόστασή του.
 Ο χρόνος που χάθηκε επέδρασε πολλαπλασιαστικά σε βάρος της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου, ο οποίος εμφανίζεται να θέλει να αποφύγει τις ευθύνες που του αναλογούν. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει σήμερα κιόλας να τερματισθεί.
Η Ελλάδα δεν έχει τα περιθώρια να περιμένει τις διαβουλεύσεις γύρω από πρόσωπα, ούτε την πολυτέλεια να παρακολουθεί μια άχαρη συζήτηση περί του χαρακτήρα και της φυσιογνωμίας που θα έχει η υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Η υπομονή της κοινωνίας έχει εξαντληθεί. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ικανών πολιτικών στελεχών, ώστε αφενός να διασφαλίσει την παραμονή μας στην ευρωζώνη, και αφετέρου να οδηγήσει το τόπο με ομαλότητα σε εκλογές.
Οτιδήποτε διαφορετικό από το αυτονόητο, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο δεν θα ανταποκρίνεται στις εθνικές μας επιδιώξεις, αλλά ενδέχεται να αποβεί επικίνδυνο για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Είναι επιτακτικό καθήκον των επικεφαλής των δύο μεγάλων ιστορικών παρατάξεων, να υπερβούν «φοβίες» που έρχονται από το παρελθόν και εγκαταλείποντας τα στερεότυπα που τις συνοδεύουν, να βάλουν τέλος σε μια κατάσταση που εξελίσσεται εις βάρος των πραγματικών τους προθέσεων.
Οι ώρες που ακολουθούν, ώρες εθνικής ευθύνης, θα πρέπει να ωθήσουν την πατριωτική συνείδηση των ηγετών-που αδιαμφισβήτητα διαθέτουν- ώστε να προχωρήσουν στη μεγάλη υπέρβαση που έχει ανάγκη η πατρίδα. Θα θέλαμε να τους επισημάνουμε ότι οι ηγέτες, δεν κρίνονται από τις τύψεις τους αλλά από τις αποφάσεις τους. Και είναι η ώρα να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Τέτοιες που θα διορθώσουν τα λάθη που δεκαετίες τώρα έχει διαπράξει το πολιτικό σύστημα και θα αποκαταστήσουν στη συνείδηση των πολιτών, συνολικά το πολιτικό σύστημα.
Περιμένουμε ότι η κομματική ιδιοτέλεια, απολύτως θεμιτή κάτω από άλλες συνθήκες, θα παραμερισθεί έναντι της σοβαρότητας του διακυβεύματος. Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ισχυρά και ικανά στελέχη. Τελεία και παύλα.