Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ των AegeanTimes: ΛΟΥΚΑ, πάρτο πάνω σου και χώρισε στα δύο τις Τράπεζες!!!

Σε Λιανικές και Επενδυτικές, έτσι ώστε να προκαλέσεις αναστροφή της κρίσης!!
Γιώργος Αδαλής
aegeantimes.gr
Ο Λουκάς Παπαδήμος, γνωρίζει τα προβλήματα του διεθνούς και του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως γνωρίζουμε εμείς την τσέπη μας! Σε αντίθεση με τον Ε. Βενιζέλο που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται που πατά και που βρίσκεται, ο νέος Πρωθυπουργός δεν έχει την δικαιολογία ότι «δεν γνωρίζει»!

Συνεπώς, ας μας πει ένα λόγο, για τον οποίο επέτρεψε τον υπουργό Οικονομικών, να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις προς τις Τράπεζες, από 30 δις σε 60 !!!
Ποιος θα λάβει σοβαρά μια τέτοια κίνηση, όταν σήμερα, το Δημόσιο χρέος ξεπέρασε στη χώρα μας το 168% του ΑΕΠ ;
Γιατί δεν μιλά κανείς για τις αποτυχημένες προβλέψεις του προηγούμενου υπουργού οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως οικονομολόγος κατάφερε να … ΜΗΝ πέσει μέσα ούτε σε μία πρόβλεψη που έκανε;
Γιατί δεν μιλάνε σήμερα όλοι αυτοί που βρίζανε τον Καραμανλή όταν έδινε 17 δις εγγυήσεις στις Τράπεζες, σε μια περίοδο μάλιστα που το κράτος μπορούσε να εγγυηθεί κάτι τέτοιο;
Η συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών στο ΑΕΠ ήταν μόλις 20 δις ευρώ ενώ προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πέσει πολύ κάτω από τα 16 με τις υπάρχουσες συνθήκες!
ΑΡΑ, γιατί να εγγυηθεί το κράτος, δηλαδή εμείς(!) τρεις φορές επάνω, την αξία κάποιων επιχειρήσεων, που ούτε βοηθούν τα νοικοκυριά αλλά έχουν σταματήσει στην ουσία να πουλάνε χρήμα ακόμη και στις επιχειρήσεις;
Γιατί να κληθούμε όλοι εμείς, να εγγυηθούμε και να πληρώσουμε εν τέλει την κρίση που δημιούργησαν οι τράπεζες παρέα με κάποιους άχρηστους πολιτικούς που αντί για οικονομικά εφάρμοζαν κατά γράμμα την θεωρία της «αρπαχτής» και της «μίζας»;
Ξεχνά ο κ. Βενιζέλος, ότι όταν εγγυάται με χρήματα του Κράτους, πρέπει προηγουμένως να ρωτήσει αυτούς που τα διαθέτουν! Δηλαδή εμάς!
Δεν είναι του μπαμπά του κ. Βενιζέλου ο κρατικός κορβανάς και ούτε του ΠΑΣΟΚ το οποίο φρόντισε να προστατεύει τους υπουργούς όταν κάνουν απάτες, δίνοντας τους ασυλία με νόμο!
Τα χρήματα του κράτους, δεν ανήκουν στους Τραπεζίτες και στους Συμβούλους των Υπουργείων!
Στην Ελλάδα οι πολιτικοί συμπεριφέρονται, λες και τα κρατικά ταμεία ανήκουν στο σόι τους και δεν λογοδοτούν σε κανέναν!
Για πρώτη φορά σήμερα, θα κάνω μια πρόταση στον Τραπεζίτη κ. Λουκά Παπαδήμο!
Προηγουμένως όμως ο ίδιος θα πρέπει να αναρωτηθεί και να μας απαντήσει:
Θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που μας έβγαλε από το τούνελ ή θέλει να μετατραπεί από προσωπικότητα που θα λύσει το πρόβλημα , σε πρόσωπο που θα αποτελέσει ο ίδιος … πρόβλημα για τη χώρα μας;
Ας θεωρήσουμε λοιπόν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, ΘΕΛΕΙ να λύσει το πρόβλημα και αν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τις Ελληνικές τράπεζες, γιατί δεν έχει δείξει ακόμη την πρόθεσή του να το λύσει; Τι περιμένει;
Έχει περάσει ήδη πολύτιμος χρόνος και ακόμη δεν έκανε αυτό που θα έκανε ακόμη και ένα μεσαίο στέλεχος τράπεζας!
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις Ελληνικές Τράπεζες, (πράγμα που το αμφισβητώ, αλλά δεν είναι του παρόντος) , λέμε αν, τότε σίγουρα εντοπίζεται στα μεγάλα ρίσκα που πήραν, στην διαχείριση των κρατικών ομολόγων, δηλαδή των επενδύσεων που έκαναν τα λεγόμενα «μεγάλα κομμάτια» των Τραπεζών!
Στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της «Λιανικής» όπου οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια και κάρτες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και το ρίσκο εκεί είναι σαφώς μικρότερο!
Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η πρότασή μου στους μη έχοντες γνώσεις οικονομικών, οφείλω να εξηγήσω ότι στην Ελλάδα, οι Τράπεζες κάνουν τα πάντα!!!
Πουλούν χρήμα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και παράλληλα λειτουργούν ως αποταμιευτικά ιδρύματα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτή είναι η λεγόμενη «ΛΙΑΝΙΚΗ» των τραπεζών, όπου το ρίσκο είναι μοιρασμένο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Αρα και η διασπορά του ρίσκου είναι πολύ μεγάλη και έτσι όλη αυτή η λειτουργία είναι χαμηλού ρίσκου και συνεπώς δύσκολα μπορεί να αποτελέσει αιτία, για την οποία θα καταρρεύσει μια τράπεζα!
Αντίθετα, στις Τράπεζες υπάρχουν ολόκληρα τμήματα που ασχολούνται με τις λεγόμενες «Επενδύσεις». Λειτουργούν ως επενδυτικός μοχλός των τραπεζών, και τοποθετούν τα χρήματα που συλλέγουν, εκεί που θεωρούν ότι θα έχουν μεγάλες αποδόσεις!
Τέτοιες .. επενδύσεις είναι και τα κρατικά ομόλογα, στα οποία είναι εκτεθειμένες σχεδόν όλες οι Ελληνικές Τράπεζες!
Εκεί είναι το μέλι για τον κάθε τραπεζίτη, γιατί οι αποδόσεις εκεί είναι εκατονταπλάσιες από τις αποδόσεις της αγοράς της Λιανικής που περιέγραψα προηγουμένως!
Αν συμβεί μια ζημιά σε μια τέτοια τοποθέτηση, μικρής έκτασης, τότε κλονίζεται ολόκληρη η τράπεζα!
Με απλά λόγια, οι Τραπεζίτες, χρησιμοποιούν την σιγουριά της Λιανικής, δίνοντας ψίζουλα στον κόσμο, για να εξευτελίζουν το χρήμα στην αγορά των Επενδύσεων, φτάνοντας σε απίστευτες αποδόσεις!
Οποτε υπάρχει πρόβλημα, όπως συμβαίνει μετά το 2007 στην Ελλάδα, οι Τραπεζίτες, διορθώνουν τις «πατάτες» που έκαναν , «στύβοντας» την σίγουρη αγορά της Λιανικής! Δηλαδή τους νοικοκυραίους και τους επιχειρηματίες!
Αυτό συμβαίνει σήμερα σε πολύ άσχημο βαθμό, με αποτέλεσμα, να την πληρώνει ο Ελληνας πολίτης, μιας και ούτε μπορεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες αλλά ούτε και να αποταμιεύσει!
Παράλληλα, η διπλή αυτή ιδιότητα των Τραπεζών σε σχέση με τις υπόγειες διαδρομές χρήματος σε άυλες δραστηριότητες, έχουν κάμψει την μεγάλη ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας, την Οικοδομή. Σε τέτοιο βαθμό που η αγορά πλέον έχει περιέλθει σε ελεύθερη πτώση!
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι όσο διαρκεί η κρίση στην Δυτική Οικονομία (όχι μόνο στην Ευρωζώνη) , οι Τράπεζες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν σε κανένα από τα δύο επίπεδα, με αποτέλεσμα να σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό του έλληνα!
Και εδώ ο Παπαδήμος μπορεί να δώσει μια λύση, με την οποία θα μείνει στην Ιστορία!

Εδώ είναι και η πρόταση μου σήμερα!

Ο σημερινός Πρωθυπουργός να προβεί άμεσα, σε διαχωρισμό των δύο αυτών λειτουργιών των Τραπεζών!
Να τις χωρίσει σε δύο κατηγορίες Σε τράπεζες Λιανικής Και Σε Επενδυτικές Τράπεζες!
Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα, πρωτίστως στην κοινωνία, ότι κάποιος άνθρωπος αλλάζει την ροή της οικονομικής κρίσης και θα λειτουργήσει θετικά προς το λαό!
Ειμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες Τραπεζίτες διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θα ουρλιάζουν τώρα!
Αλλά δυστυχώς δεν γίνεται πλέον αλλιώς!
Funny days are over φίλοι μου τραπεζίτες…
Κοινώς τέρμα τα ψέματα!
Όποιος θέλει να λειτουργήσει σε ένα ασφαλέστερο επίπεδο, που δεν θα μπορεί να μολυνθεί από τοξικά ομόλογα και δάνεια μαϊμού στο διεθνές προσκήνιο, θα έχει μια τράπεζα Λιανικής πώλησης χρήματος!!
Όποιος αγαπά το ρίσκο και «ερωτοτροπεί» με την αδρεναλίνη στα ύψη, ας ιδρύσει μια τράπεζα Επενδυτική, και ας χτυπά αποδώσεις 2.000% 3.000% μακρυά όμως από τις καταθέσεις των νοικοκυραίων και των επιχειρηματιών!
Ο διαχωρισμός της Λιανικής και Επενδύσεων στις Τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει στην Αμερική μετά το φιάσκο της Lehmann Brothers!
Σήμερα στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες διαχειρίζονται τα πάντα και κάνουν τα πάντα, είναι πλέον καιρός, να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι!
Και αν υπάρχει σφοδρή αντίδραση εκ μέρους του Ελληνικού τραπεζικού λόμπυ, μην ξεχνά ο Λουκάς, ότι πάντα υπάρχουν τράπεζες Λιανικής στο εξωτερικό που θα τους ενδιέφερε μια χώρα που θα προωθήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο!
Ας δείξει λοιπόν τις προθέσεις του ο Λουκάς γιατί με μια τέτοια κίνηση θα απεμπλέξει τον μέσο Έλληνα από την θηλιά που του έχουν βάλει οι ίδιες οι Τράπεζες! Σε προσωπικό επίπεδο, θα είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα το τολμήσει σε όλο το Δυτικό κόσμο και θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι! Και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη φορά συνεννοηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, γιατί με τους προηγούμενους, είχα πάντοτε την αμφιβολία αν … καταλάβαιναν αυτά που τους γράφουμε!!!