Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ποινική δίωξη στους 15 της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Ποινική δίωξη εις βάρος των 15 συλληφθέντων μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ άσκησε ο εισαγγελέας. Δεκάδες συνδικαλιστές έξω από το εισαγγελικό γραφείο. Σε 48ωρη απεργία προχωρά η ΓΕΝΟΠ
Μαρίνα Κουτσούμπα

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα και οι 15 συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που συνελήφθησαν το πρωί στον Χολαργό, κατά τη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας στη Διεύθυνση Πληροφορικής της Επιχείρησης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας βορειοανατολικής Αττικής, για διακοπή ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας.Ένας από τους συλληφθέντες, πολίτης, βαρύνεται επιπλέον με το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής.Σύμφωνα με τον συνήγορο των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, Δ. Περπατάρη, οι κατηγορούμενοι εφόσον οδηγηθούν στο αυτόφωρο επιθυμούν να δικαστούν και σκοπεύουν να μην ασκήσουν έφεση σε οποιαδήποτε ποινή που θα τους επιβληθεί.
Μετά την προσαγωγή τους, οι 15 συνδικαλιστές οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αμαρουσίου, όπου συγκεντρώθηκαν ακόμη συνδικαλιστές προς συμπαράσταση.
Από εκεί, ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε: "Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, του κ. 'Α. Γεωργιάδη και του κ. Μάκη Βορίδη έπιασε δουλειά. Και η δουλειά της είναι να τσακίζει το εργατικό κίνημα για να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης.
Όμως ας το καταλάβουν, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι, δεν πρόκειται να γονατίσουμε, θα παραμείνουμε όρθιοι και θα αντισταθούμε μέχρι το τέλος. Και στο τέλος εμείς θα νικήσουμε".
Στην εισαγγελία έσπευσε ο Μ. Γλέζος, ο οποίος μπήκε στο γραφείο του εισαγγελέα και ζήτησε να καταθέσει υπέρ των συλληφθέντων συνδικαλιστών και πολιτών. Ο εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία στο στάδιο της ποινικής δίωξης και έτσι ο κ. Γλέζος δήλωσε ότι θα καταθέσει στο δικαστήριο.

ΑΔΕΔΥ: "Σκόπιμη απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι συλλήψεις"
Για "σκόπιμη και συνειδητή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ''Προστασίας του Πολίτη'' να συλλάβει τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πολλούς εργαζόμενους", κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.
"Η σημερινή βίαιη και βάρβαρη παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής, κατά των εργαζόμενων στο μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ, οι οποίοι με απόφαση της Ομοσπονδίας τους αρνούνται να εφαρμόσουν την παράνομη και κατάφορα άδικη εντολή της Κυβέρνησης, για την είσπραξη πρόσθετων χαρατσιών, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, από τα νοικοκυριά που είναι πλέον σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης, μας γυρίζει σε άλλες εποχές", τονίζει σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, "η συγκυβέρνηση, με αυτή της την απόφαση θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα σε κάθε αγωνιζόμενο, σε κάθε πολίτη, σε κάθε αδύναμο οικονομικά να ανταπεξέλθει στην ακραία, άδικη, προκλητική φοροεισπρακτική επιδρομή, ότι:

1. Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει αδιακρίτως και αδιαπραγμάτευτα.
2. Κάθε αντίσταση θα τσακιστεί με κάθε μέσο, αυταρχισμό και σκληρότητα".
H ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την "αστυνομική, αυταρχική επέμβαση" της κυβέρνησης, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, καταγγέλλει τις πρακτικές της αντισυνδικαλιστικής εκστρατείας και επίθεσης που έχουν στόχο των αποδυνάμωση κάθε οργανωμένης, δυναμικής αντίστασης και καλεί όλους σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 1ης Δεκεμβρίου.


ΓΣΕΕ: "Ο συνδικαλισμός δεν καταστέλλεται με συλλήψεις"

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι "η συνδικαλιστική δράση καταστέλλονται με προσαγωγές και συλλήψεις, όσο λαμβάνονται επαχθή μέτρα που πυροδοτούν εντάσεις", στέλνει η ΓΣΕΕ με αφορμή της επιχείρηση της αστυνομίας στο κτήριο της ΔΕΗ.
Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αφήσει "τα φληναφήματα» και τονίζει ότι μια και μόνη λύση υπάρχει "να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και η ''ευαισθησία'' της να εκδηλωθεί πραγματικά με ενέργειες απαλλαγής από τις φοροεπιδρομές των ανθρώπων του μόχθου, οι οποίοι δεν είναι τζαμπατζήδες, αλλά πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τα επαχθέστατα χαράτσια".
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι η κατασταλτική και δικαστική αντιμετώπιση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των συνδικαλιστών σε μία περίοδο καταιγισμού επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε γενικευμένη οικονομική αποδυνάμωση και κοινωνική υποβάθμιση, είναι το λιγότερο προκλητική.