Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Πίστη για την επαναλειτουργία της Χάλκης

Την ελπίδα του να τελεσφορήσει το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης διατύπωσε κατά τη διάρκεια γεύματος με αγιορείτες πατέρες στις Καρυές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.  "Ελπίζαμε ότι τον περασμένο Αύγουστο στα σαράντα χρόνια ακριβώς από την επαναλειτουργία της Σχολής θα είχαμε θετικάς ειδήσεις, από την Άγκυρα, αλλά δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε αυτό" τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Σημείωσε ότι το θέμα είχε τεθεί εκ νέου στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του με τους εκπροσώπους των μειονοτήτων της χώρας, χωρίς να υπάρξει εκ μέρους του σαφής απάντηση.
"Δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε, να προσδοκούμε, να πιστεύουμε" συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, συμπληρώνοντας ότι το κτίριο από πλευράς της κτιριακής υποδομής, χάρη στη φροντίδα του μητροπολίτη Δέρκων Αποστόλου, (πρώην ηγουμένου της μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης), είναι έτοιμο να επαναλειτουργήσει.
Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι "ένα δίκαιο αίτημα της Μητρός Εκκλησίας", το οποίο "εξήλθε πλέον από τα όρια των ελληνοτουρκικών σχέσεων", και ως "θέμα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων" έγινε πανευρωπαϊκό και διεθνές. "Εξ ου και το αμείωτο ενδιαφέρον της Αμερικανικής συμπολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως" πρόσθεσε ο κ Βαρθολομαίος.
Υπογράμμισε τέλος, ότι όλα τα παραπάνω ενισχύουν την ελπίδα να δοθεί η σχετική άδεια και να επαναλειτουργήσει η Σχολή.