Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Απεργιακό κύμα, επί ποδός τα συνδικάτα

Παραλύουν από σήμερα για ένα τριήμερο ο δημόσιος τομέας και η οικονομική ζωή της χώρας, καθώ κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών, που θα κορυφωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη με την 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες, δυσκολίες στις μετακινήσεις.
Σήμερα απεργούν οι δημοσιογράφοι, οι εφοριακοί, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι υπάλληλοι της ΑΤΕ, οι γιατροί του ΙΚΑ, οι μηχανικοί του Δημοσίου, οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοϊα, οι ναυτεργάτες και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης.
Τριήμερη απεργία μέχρι και την Πέμπτη ξεκινούν οι μηχανοδηγοί του ΟΣΕ και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.
Τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, ταξί, τρόλεϊ, τραμ, Ηλεκτρικός και Μετρό) θα κινηθούν κανονικά.
Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει οι απεργοί της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εκπαιδευτικοί και οι δημοσιογράφοι.
Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ κλειστά θα είναι τα βενζινάδικα, οι τράπεζες, τα εμπορικά καταστήματα και τα αρτοποιία. Οιι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Δρομολόγια θα εκτελούνται από τις 9.00 πμ μέχρι τις 6.00 μμ, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Μετρό δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας ως 9.00 το πρωί.
Στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο την Τετάρτη δεν θα γίνουν δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας μέχρι και τις 10.00 το πρωί και από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη οι συρμοί θα ακινητοποιηθούν μέχρι τις 9.00 το πρωί.
Oι εργαζόμενοι στο τραμ την Τετάρτη θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.00 το πρωί και από τις 8.00 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας. Την Πέμπτη θα έχουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8.00 το πρωί.
Τα τρόλεϊ και τις δύο ημέρες δεν θα κινηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα αποφασίσουν σήμερα για τις στάσεις εργασίας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις.
Με προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη λόγω της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων