Συνάντηση είχε σήμερα με τους τ. Γενικούς Διευθυντές ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Νικολόπουλος στην αίθουσα συνεδριάσεων του μεγάρου της Βουλής.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Ενιαίο Μισθολόγιο – Βαθμολόγιο.
Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος αφού άκουσε προσεκτικά την κριτική και τις παρατηρήσεις των έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και αφού έλαβε υπ’ όψιν και τα γραπτά υπομνήματα του Δ.Σ. του Συλλόγου τους, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση σχεδίαζε το «νέο μισθολόγιο» των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ας μην ξεχνούμε ότι αποτέλεσε προγραμματική της δέσμευση.
Στη συνέχεια έγινε όρος και του Μνημονίου της Τρόικας και περιελήφθη σε περίοπτη θέση και στο Μεσοπρόθεσμο. Τώρα έρχονται νέες μισθολογικές απώλειες με το «νέο μισθολόγιο» το οποίο δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν.
Τεράστιες απώλειες που προέρχονται από την κατάργηση όλων των επιδομάτων (ακόμη και το επίδομα γάμου καταργείται), τα οποία όλα δόθηκαν αντί κανονικών αυξήσεων στους βασικούς μισθούς.
Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι απολαβές είναι μειωμένες από τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου, της μείωσης του κινήτρου απόδοσης και των εισφορών υπέρ του ταμείου για την ανεργία και του ταμείου πρόνοιας.
Το «νέο μισθολόγιο» καθιερώνει μια ακόμη μισθολογική ταχύτητα και τούτο επιφέρει μείωση μισθού αλλά και την έλλειψη ισονομίας. Θα υπάρξει πλήρης διάλυση του συστήματος αξιοκρατίας και ηθική και υλική καταβαράθρωση όλων των Υπαλλήλων με μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών, οι οποίοι διορίστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 υποβιβάζονται κατά ένα βαθμό όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και συμπεραίνουμε ότι στους εκατοντάδες χιλιάδες υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ άξιος για τον Α΄ βαθμό σύμφωνα με την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Εάν δεν αποσυρθεί θα αποτελέσει, κυριολεκτικά την ταφόπλακα της αξιοκρατίας στο ελληνικό δημόσιο και θα μας οδηγήσει από την «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ του ΑΣΕΠ» στην «ΓΗΡΑΙΟΚΡΑΤΙΑ» ή ακόμη ) όπως ένας κακόπιστος παρατηρητής μπορεί δικαιολογημένα να ισχυριστεί) και στην «ΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΙΑ» εάν λάβουμε υπόψη ότι στις θέσεις ευθύνης προτεραιότητα θα έχουν όσοι διορίστηκαν χωρίς ΑΣΕΠ πριν το Νοέμβριο του 1988.
Σε μια περίοδο καλπάζουσας ανεργίας, πρωτόγνωρης ύφεσης, που ωθούν τη χώρα μας σε συνθήκες Μεσοπολέμου, οι πολίτες καλούνται να σύρουν ένα ατέρμονο γαϊτανάκι λογαριασμών και έκτακτων εισφορών.
Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τις προτάσεις του ΟΟΣΑ (π.χ. «τερματισμού της δια βίου ασφάλειας της εργασίας»), τις οποίες και χρησιμοποιεί και που θα αποτελέσουν καταπέλτη για τη δημόσια διοίκηση.
Τέλος στο ερώτημα που επιτακτικά του έθεσαν: «Οταν αναλάβετε εσείς την εξουσία τι θα κάνετε με τους ήδη απολυμένους από την εφεδρεία ή με τους υπό απόλυση»;
Ο Τομεάρχης Εργασίας ξεκάθαρα τοποθετήθηκε:
«Θα επαναδιαπραγματευτεί αμέσως ο Αντώνης Σαμαράς το καθεστώς εφεδρείας για να μετατραπεί σε αυτό που προτείνει και έτσι να αποφευχθούν οι απολύσεις.
Όμως, να θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις, που δεν είναι πάντα εύκολο να τις αποτινάξουμε την επομένη.
Για όσους είναι ήδη υπό απόλυση, θα κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε ότι ο θεσμός της εφεδρείας πρέπει να αλλάξει προς τη δική μας άποψη για να μην υπάρξει απόλυση.
Με τις απολύσεις το δημόσιο θα βρεθεί με μεγαλύτερα ελλείμματα. Κι αυτό το τελευταίο, είναι η καλύτερη ελπίδα ότι θα τους πείσουμε τελικά.
Για όσους έχουν ήδη απολυθεί, δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμιά δέσμευση. Γιατί δεν ξέρουμε τι δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση Παπανδρέου.