Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η πρώτη συνέπεια της μείωσης του ΑΕΠ


Χρησμός από την Πυθία – Τρόικα, νέα μπλόφα Βενιζέλου
Σοφία Βούλτεψη
Ομολογία αποτυχίας για τον εαυτό της (όσον αφορά τον σχεδιασμό ενός προγράμματος χωρίς καμιά γνώση της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας) και συγκεκαλυμμένη κριτική για τις αρρυθμίες, καθυστερήσεις, αδυναμίες και παλινωδίες της κυβέρνησης είναι η έκθεση της τρόικας που με τόση αδημονία αναμενόταν.
Ιδιαίτερα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, κατά την τρόικα, η επιτυχία του προγράμματος δεν εξαρτάται πλέον από την «ιδιοφυή» σύλληψη και κατάρτισή του, ούτε από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αλλά από την «εξασφάλιση κατάλληλης χρηματοδότησης μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) και από τον δημόσιο τομέα».

Και βέβαια, αναφερόμενοι στις προοπτικές της οικονομίας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών, μετέθεσαν την ανάκαμψη για το 2013, ενώ, όπως αναφέρεται «δεν παρατηρείται προς το παρόν βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ούτε αύξηση των επενδύσεων»!
Υποστηρίζουν επιπλέον, ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, εν μέρει λόγω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ αλλά και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.Φυσικά, για την μείωση του ΑΕΠ (που εμποδίζει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου) ευθύνεται η ΕΛ.ΣΤΑΤ, που αιφνιδιαστικά το αναθεώρησε προς τα κάτω. Αποδεικνύεται έτσι πως τελικά, όπως όλοι πλην της κυβέρνησης και του υπουργού των Οικονομικών αντελήφθησαν από την πρώτη στιγμή, αυτή η αψυχολόγητη (και ύποπτη) κίνηση, οδήγησε στον επηρεασμό της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενε εβδομάδα, όταν συνέβη το «ατύχημα», ο κ. Βενιζέλος είχε σπεύσει να δηλώσει πως δεν επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χθες, η τρόικα με την έκθεσή της, τον διέψευσε…
Και βέβαια, στην έκθεση αναφέρεται επί λέξει ότι «όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος», ενώ η λέξη «επικαιροποιημένο» σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναφέρεται δύο φορές – μία για την σημερινή «επικαιροποίηση» δια του πολυνομοσχεδίου και μία για το μέλλον, καθώς, όπως αναφέρεται, «τα μέτρα (σ.σ. τα νέα) αυτά θα πρέπει να ληφθούν «στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής πριν από τα μέσα του 2012». Παρά ταύτα, η τρόικα επισημαίνει ότι η έκτη δόση ύψους 8 δις ευρώ θα εκταμιευτεί όταν η πέμπτη αξιολόγηση εγκριθεί από το Eurogroup και το ΔΝΤ. Η απάντηση ήλθε αμέσως από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών. Όπως είπε, «η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων διάσωσης για την Ελλάδα παραμένει ανοικτή, παρά την θετική εισήγηση της τρόικας». Κι’ αυτό, διότι η ανακοίνωση της τρόικας «έχει φωτεινά και σκοτεινά σημεία. Θα περιμένουμε να δούμε την έκθεση, να την αναλύσουμε και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με την επόμενη δόση»! Όσο για τον υπουργό των Οικονομικών, έκανε πάλι πέτρα την καρδιά του και βρήκε την έκθεση «θετική, πρακτική και ισορροπημένη». Άλλωστε, με το χάος που επικρατεί στη χώρα, λόγω απεργιών, καταλήψεων, σκουπιδιών και τις επιθέσεις που δέχεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος σίγουρα βλέπει την τρόικα ως… ασφαλές καταφύγιο. Οι συγκρούσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αποκορύφωμα την καινούργια μπλόφα Βενιζέλου, δια της οποίας κάλεσε τους βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση, αν διαφωνούν, επιβεβαιώνουν πως στην πράξη έχει χαθεί η Δεδηλωμένη..