Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι Αγανακτισμένοι πρωταγωνιστές σε σποτ της Αργεντινής


Οι Έλληνες χρησιμοποιούν την περίπτωση χρεοκοπίας της Αργεντινής το 2001 ως παράδειγμα προς αποφυγήν, ενώ τώρα, φαίνεται πως ήρθε η σειρά της Αργεντινής, να κάνει το ίδιο με την ελληνική "περίπτωση"
Στο προεκλογικό σποτ της προέδρου, Κριστίνα Φερνάντες, που διεκδικεί την επανεκλογή της την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πλάνα είναι "made in Greece".
Στο Σύνταγμα, όπου οι Έλληνες κατέβηκαν μαζικά για μήνες, διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αισθητή ήταν η παρουσία των σημαιών της Ισπανίας και της Αργεντινής, που "γεύτηκε" την πικρή γεύση της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας, πριν από μία 10ετία.
Στην Ελλάδα, έως και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αργεντινής του 2001, για να τονίσει την σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα λήψης και εφαρμογής των σκληρών οικονομικών μέτρων, που πλήττουν τους Έλληνες φορολογούμενους
Στην Αργεντινή του σήμερα, η πρόεδρος Φερνάντες, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, επέλεξε ως "συνοδεία" στα λόγια της, στο προεκλογικό της βίντεο, εικόνες από τους Έλληνες διαδηλωτές.
Μετά την πολυετή δοκιμασία της Αργεντινής, η πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, συντάξεις και επιδόματα, γυρίζοντας την πλάτη στις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν Ευρώπη και ΗΠΑ.
"Παρακολουθεί κανείς, πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στον κόσμο και ανησυχεί. Και είναι λογικό, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.
Γι' αυτό και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για το δικό μας κόσμο, αυτόν τον κόσμο που τόσο μας στοίχισε να στήσουμε στα πόδια του και έχει να κάνει, με το να ζεις καλύτερα, χωρίς τόση εξάρτηση από το εξωτερικό.
Ασφαλώς επιθυμούμε να υπάρξει παντού βελτίωση, δεν είμαστε ανόητοι ούτε εγωιστές, αλλά για εμάς, πρώτος κόσμος πρέπει πάντα να είναι η Αργεντινή", εμφανίζεται να λέει στο βίντεο.
Σημειώνεται πάντως, πως σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην Αργεντινή το 2011 θα φτάσει το 8%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, συγκρίσιμο με αυτό της Κίνας,ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός, που είναι κοντά στο 10%, περιορίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών.