Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ο Παπουτσής στη μάχη της διαδοχής

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η «κίνηση των τριών» άνοιξε και επίσημα τον χορό της διαδοχής για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έστω φυσικά και αν η… politically correct προσέγγιση του θέματος, δεν επιτρέπει στην παρούσα χρονική συγκυρία να επιβεβαιωθούν δημοσίως και χωρίς μισόλογα, οι προσωπικές φιλοδοξίες.
Υπάρχει ωστόσο μια ορατή «στρέβλωση»: Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης κινούνται σε ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες του ΠΑΣΟΚ, που αφήνουν εκτός εκπροσώπησης, τον πυρήνα του λεγόμενου «παραδοσιακού» Κινήματος. Και κάπου εκεί έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό, ο Χρήστος Παπουτσής. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κινείται στο παρασκήνιο εξαιρετικά προσεκτικά, δεν δίνει δικαιώματα, εκείνοι όμως που «γνωρίζουν» το ΠΑΣΟΚ και τις ιδιαιτερότητες των εσωκομματικών ισορροπιών του, βλέπουν πλειάδα στελεχών να στοιχίζονται πίσω από τον άλλοτε πρόεδρο της ΕΦΕΕ. Δεν λείπουν άλλωστε και οι πληροφορίες ότι η Ιπποκράτους, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, αισθάνεται πολύ περισσότερο «οικεία», σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, με τον Χρήστο Παπουτσή, παρά με οποιονδήποτε άλλο από τους εν δυνάμει δελφίνους του Γιώργου Παπανδρέου.
Εκείνοι που προπαγανδίζουν τη «λύση Παπουτσή» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εδράζουν την προσέγγισή τους σε συγκεκριμένο πλαίσιο: Ότι μετά από μια βαριά ήττα, όπως αναμένεται να υποστεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, θα χρειαστεί μια ηγεσία με ξεκάθαρες ιδεολογικές αναφορές στο παρελθόν, ώστε να κρατηθεί το Κίνημα ενωμένο, και στη συνέχεια να αναζητήσει και πάλι την πολιτική διεύρυνσή του.