Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Μισθολόγιο χωρίς καμία εξαίρεση στο Δημόσιο

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
 Επέκταση του νέου μισθολογίου στους εξαιρούμενους κλάδους (σώματα ασφαλείας, άμυνα κ.λπ.), μαζική εφεδρεία-απολύσεις και ολική κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι κάποια από τα μέτρα που ζητά η τρόικα για να κλείσουν οι τρύπες του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που υπολογίζει ότι φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ξαναγράφει εξαρχής τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε με τη μορφή προσχεδίου στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα, αλλάζοντας προς το χείρον ακόμη και τις προβλέψεις για την ύφεση η οποία για το 2012, αντί για 2,5% που εκτιμάτο τη Δευτέρα, πλέον υπολογίζεται περί το 3%.
Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει μια κατ' αρχήν συμφωνία άμεσα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι αναλυτικές ανακοινώσεις των επιπλέον νέων μέτρων να μην γίνουν τώρα, για το... καλό μας:
* Ελπίζουν και οι δύο πλευρές σε ένα καλό αποτέλεσμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου που θα μειώνει το βάρος πληρωμής τόκων και άρα το πακέτο μέτρων και θα παράσχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ελλάδα στηρίζοντας επενδύσεις και ανάπτυξη, που θα μειώσουν ταχύτερα το έλλειμμα.
* Πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση, τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν να εφαρμοστούν και άλλα από τα δεκάδες μέτρα του μνημονίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (αποκρατικοποιήσεις, επαγγγέλματα, βαρέα, κύριες συντάξεις, φορολογικό κ.λπ.), έτσι ώστε η αξιολόγηση της τρόικας να είναι θετική σε όσο το δυνατόν πιο πολλά πεδία.
Σε αυτό το σενάριο, το μνημόνιο θα οριστικοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα (σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιούνκερ) οι αναλυτικές εκθέσεις που θα πάνε για έγκριση στο συμβούλιο. Τα μέτρα θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που πρέπει να ανακοινωθεί την 28η Οκτωβρίου.
Υπάρχει βέβαια και το κακό σενάριο, το οποίο αν και στελέχη από την Ελλάδα αλλά και την τρόικα το θεωρούν λιγότερο πιθανό, παραμένει στο τραπέζι: να υπάρξει παράταση της αγωνίας, με την τρόικα να μην τελειώσει τις επόμενες ημέρες την αξιολόγησή της αλλά να επανέλθει για να πιστοποιήσει ότι έχουν γίνει πράξη αυτά που θέλει. Οσο για την ελληνική πλευρά, επιθυμεί διακαώς ένα μεγάλο μέρος από το πακέτο των 2,5 δισ. ευρώ να παραμείνει απροσδιόριστο για καιρό, με την ελπίδα ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα κλείσει την τρύπα χωρίς νέα μέτρα.