ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Το σενάριο που δημοσιεύει σήμερα η «Ημερησία του Σαββάτου», προφανώς είναι κάτι παραπάνω από σενάριο. Η εγκυρότητα της εφημερίδας, αλλά και το εύρος των λεπτομερειών που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, δείχνουν ότι αποτελεί επί της ουσίας «σχέδιο δράσης», το οποίο έχει επεξεργαστεί εις βάθος το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται και πάλι, όπως και τον περασμένο Ιούνιο, στα πρόθυρα της παραίτησης από την πρωθυπουργία. Προτείνοντας, μέσα από ένα διευρυμένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, στο οποίο θα συμμετάσχουν ακόμη οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής, τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», που θα αναλάβει να διαχειριστεί την εξουσία, από τη στιγμή που οι ξένοι εταίροι θα έχουν οριστικοποιήσει το σχέδιο για την οριστική επίλυση της κρίσης χρέους.
Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι και πάλι διατεθειμένος, όπως συνέβη και στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με τον Αντώνη Σαμαρά, για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Και να επιλεγεί ένα τρίτο πρόσωπο, ευρύτερης και κοινής αποδοχής, για την πρωθυπουργία.
Το επιχείρημα στο οποίο θα στηριχτεί η ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ότι η νέα συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους, το Μνημόνιο ΙΙ, θα προϋποθέτει τη μερική εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. Ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του το ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό και θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από την υπάρχουσα Βουλή, ώστε στη συνέχεια το Μνημόνιο ΙΙ να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.