Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σύγκρουση μέχρι τέλους για τα σκουπίδια

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΔΟΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ
MΕ απολύσεις και κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαντά η κυβέρνηση στην άρνηση της ΠΟΕ ΟΤΑ να επιτρέψει την αποκομιδή των σκουπιδιών. Σχετική τροπολογία προγραμματίζεται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο την Τρίτη, ενώ η Περιφέρεια Αττικής επιστράτευσε ήδη από χθες ιδιωτικά απορριμματοφόρα.
Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, που αποκλείστηκε χθες βράδυ από απεργούς με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ
Eκτός Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούνται κατά πάσα πιθανότητα από την επόμενη εβδομάδα 15.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης, αφού η άρνησή τους να λήξουν τις κινητοποιήσεις αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με κατάργηση των οργανικών τους θέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους", το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προετοιμάσει τροπολογία η οποία θα ενταχθεί ως προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με αυτή, στο άρθρο 33 θα προστεθεί η διατύπωση: "καταργούνται οι οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ στους Δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης".
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι αποφασισμένη να καταθέσει την προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν διαφανεί διαλλακτική διάθεση από την πλευρά των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εάν τελικώς ψηφιστεί, από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση των εργασιών αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δήμους σε ιδιώτες.
Οι εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ αναμένονται να είναι ραγδαίες, αφού όπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος "η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα χωρίς σκουπίδια", εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της. Παράλληλα ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο περιφερειακός σχεδιασμός για το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Υπεγράφη χθες από τον Ανδ. Λοβέρδο η διάταξη που προβλέπει ποινές για όσους ρυπαίνουν ή εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντα καθαριότητας
Υπογράμμισε ότι οι ΧΥΤΑ της Φυλής και της Μαυροράχης θα παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί, αφού μέχρι το τέλος του έτους θα αποδοθεί η διαχείρισή τους σε ιδιώτες με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που θα δημιουργηθούν στις αιρετές περιφέρειες θα συμπράξουν με ιδιώτες για τη λειτουργία των νέων εργοστασίων. Ο υφυπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργηθούν ο ΕΣΔΚΝΑ και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να απολυθούν περίπου 550 υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτούς.
Ετοιμος δηλώνει ο Γ. Μπουτάρης να προχωρήσει και σε επιστράτευση ιδιωτών, αν χρειαστεί, για τα σκουπίδια
Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει οριστική λύση στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων και "δεν θα κάνει πίσω" στους εκβιασμούς των συνδικαλιστών.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στις ενδεχόμενες απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι "εάν είναι ανάλγητο το κράτος, εάν επιθυμούν να δουλεύουν σε ιδιώτες, μπορούν να το κάνουν και ενδεχομένως να τους δίνουν και περισσότερα λεφτά".

Ιδιώτες στους δρόμους

Τα μηχανήματα ιδιωτικών εταιρειών με τα οποία είχε υπογράψει σύμβαση η Περιφέρεια Αττικής, ξεκίνησαν χθες βράδυ την αποκομιδή από περιοχές που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, όπως νοσοκομεία και σχολεία.
Πληροφορίες ανέφεραν πως η εντολή που είχε δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής, ήταν να "μην ανοίξει μύτη" στην περίπτωση που τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα εμποδίζονταν από εργαζόμενους των δήμων να αποθέσουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ.
Η γενική άλλωστε κατεύθυνση της κυβέρνησης, ήταν να μην υπάρξει συμπλοκή με τους καταληψίες. Κύκλοι της περιφέρειας παρέπεμπαν σε νόμο -που περιλαμβανόταν στην υγειονομική διάταξη που έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας- σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης για όσους ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Την ίδια ώρα ανοίγει η συζήτηση σχετικά με το κόστος της αποκομιδής σε περίπτωση που ανατεθεί σε ιδιώτες ακόμη και σε μόνιμη βάση. Οπως έκανε γνωστό ο κ. Καστανίδης, αν η αποκομιδή δοθεί σε ιδιώτες, θα κοστίζει το 1/3 του ποσού που δαπανάται σήμερα.

ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Οχυρωμένοι στη Φυλή

Εκρηκτικό κλίμα επικρατεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, που αποκλείστηκε χθες βράδυ από απεργούς με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν όλη την ημέρα οι συνδικαλιστές των εργαζομένων στους δήμους με τους δημάρχους και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε τη μετατροπή της κινητοποίησης από κατάληψη σε απεργία μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη.
Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη συνάντηση είχαν άδοξο τέλος, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αποχωρήσουν οργισμένοι, παίρνοντας λίγη ώρα αργότερα θέση μάχης στη Φυλή. Περίπου 1.000 άτομα έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο της χωματερής με σκοπό να αποτρέψουν την είσοδο των απορριμματοφόρων που "επιστράτευσε" η Περιφέρεια Αττικής, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως "είναι έτοιμοι ακόμα και να χυθεί αίμα". Στον ΧΥΤΑ από νωρίς είχε μεταβεί εισαγγελέας, ο οποίος ενημέρωσε τους απεργούς για τις συνέπειες που θα έχει ο αποκλεισμός των εγκαταστάσεων.
Οι συνδικαλιστές ωστόσο δεν άλλαξαν στάση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο εισαγγελέας και στην περιοχή να μείνουν τα οδοφράγματα των εργαζομένων και τα ΜΑΤ.Των εξελίξεων αυτών είχαν προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στους ΟΤΑ με την ηγεσία του υπουργείου και το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).Η πρώτη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι οι αιρετοί δεν τους "στήριξαν εμπράκτως" και επιπλέον δεν πήραν αρνητική θέση απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να εκχωρήσει την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες.Οι δύο πλευρές έκαναν άλλη μια απόπειρα να βρεθεί λύση, σε νέα συνάντηση, αυτήν τη φορά με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Η συνάντηση αυτή έληξε με έντονες λογομαχίες. Οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από τα γραφεία της ΚΕΔΕ δηλώνοντας ότι "δεν αλλάζουν τη στάση τους και επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς περί καμόρας και μαφίας στην κυβέρνηση". Πάντως η "υγειονομική βόμβα" εξακολουθεί να απειλεί τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει με την επιδείνωση του καιρού, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που οι καταλήψεις σε ΧΥΤΑ και αμαξοστάσια λήξουν, θα χρειαστούν περίπου δύο βδομάδες για να απομακρυνθούν τα σκουπίδια από τους δρόμους όπου πλέουν σχηματίζουν βουνά.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάθε ημέρα παράγονται στην Αττική περί τους 7.000 τόνους απορριμμάτων τα οποία παραμένουν στους κάδους δεκαπέντε ημέρες.Αρκετοί δήμοι τις προηγούμενες ημέρες μάζευαν τα απορρίμματα τα οποία εναπόθεταν σε διάφορες δημοτικές εκτάσεις ή ακόμα τα άφηναν μέσα στα απορριμματοφόρα. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες διάφοροι αιρετοί του Λεκανοπεδίου "άνοιξαν" μέχρι και παλιές χωματερές, για να εναποθέσουν τα σκουπίδια των πόλεών τους σε χωματερές που έχουν ήδη κλείσει.

Μπλόκο στις πληρωμές
Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην κάνει πίσω υπογραμμίζει η απόφαση να περικοπούν οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων κατειλημμένων υπηρεσιών. Το μέτρο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

Ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες σε όσους δεν συμμορφωθούν

Πρόστιμα και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες προβλέπει η υγειονομική διάταξη που ενεργοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας.
"Η έκδοσή της δείχνει ότι έχουμε σοβαρευτεί ως χώρα σε θέματα Δημόσιας Υγείας και πως δεν μπορεί κάθε κοινωνική ομάδα να παίζει με την υγεία των πολιτών", σχολίασε χθες στο "Εθνος" ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε χθες τη διάταξη και την απέστειλε στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να δημοσιευτεί αυθημερόν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η διάταξη προβλέπει ποινές και δράσεις. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες, ενώ οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το υπουργείο Υγείας εξαντλεί την αυστηρότητά του σε εστίες μόλυνσης οι οποίες βρίσκονται κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.
Με βάση την υγειονομική διάταξη, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μπορούν να υποχρεωθούν –παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικών– να επιστρέψουν στην εργασία τους. Τα αρμόδια όργανα των δήμων, της περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, καλούνται να διενεργούν τακτικούς ελέγχους και να επιβάλλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
Σε περίπτωση σώρευσης απορριμμάτων να διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί προσωρινή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
Την έκδοση της επείγουσας υγειονομικής διάταξης είχε προτείνει στον υπουργό Υγείας την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).


ΕΛ. ΡΑΪΚΟΥ
Νέα δικαστική έρευνα

Για τρίτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και η μη αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους παρενέβη, χθες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ράικου, αυτήν τη φορά με αφορμή την έκτακτη υγειονομική διάταξη που εξέδωσε ο υπουργός Υγείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη συσσώρευση σκουπιδιών. Το έγγραφο του κ. Λοβέρδου, που αναφέρεται σε αυτοψία των γιατρών του ΚΕΛΠΝΟ σε διάφορα σημεία της Αθήνας, προκάλεσε μία ακόμη δικαστική έρευνα, με σκοπό να διαπιστωθεί, αυτήν τη φορά, εάν έχει υποστεί βλάβη η υγεία πολιτών ή ακόμη και εάν έχει επέλθει θάνατος από το πρόβλημα των σκουπιδιών. Παράλληλα, η κ. Ράικου διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, Σ. Δανιηλίδη.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - ΑΦΡ. ΚΑΡΙΜΑΛΗ




ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπουτάρης: Να παρέμβει εισαγγελέας

Εληξε χτες το τελεσίγραφο που έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ώστε να απελευθερώσουν τον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Φοίνικα Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι στους δρόμους υπάρχει μια πραγματική "βόμβα" με πάνω από 1.000 τόνους σκουπίδια.
Μετά από αυτό ο δήμαρχος προσήλθε χτες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, Ευάγγελο Μπακέλα, ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να ανοίξουν ο ΧΥΤΑ και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης. Ερωτηματικά όμως προκάλεσε η στάση του εισαγγελέα, που έδειξε να... αγνοεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, ζητώντας από τον δήμαρχο να του περιγράψει αυτός το πρόβλημα με τα σκουπίδια. Δήλωσε επίσης αόριστα ότι θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν την είσοδο στον ΧΥΤΑ.
Ο Γ. Μπουτάρης ανέφερε ότι μόλις υπάρξει λήξη της κατάληψης είναι σε θέση να προχωρήσει στην αποκομιδή με εργαζόμενους του δήμου αλλά και την επιστράτευση ιδιωτών αν χρειαστεί.
Εν τω μεταξύ οι συνδικαλιστές με δηλώσεις τους επιχειρούν να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα. Περίπου 200 εργαζόμενοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης -οι περισσότεροι από τον τομέα της καθαριότητας- έκαναν χτες το πρωί κατάληψη της εισόδου του δημαρχείου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ο πρόεδρος ενός από τα σωματεία των εργαζομένων Ηλίας Μανουσαρίδης (ΠΑΜΕ) δήλωσε πως "αν στείλουν τα ΜΑΤ και χρησιμοποιήσουν βία, θα απαντήσουμε με βία. Αυτός που θα κάνει την οικογένειά μου να πεινάσει και να μη ζεσταθεί δεν μπορεί να περπατάει ασφαλής" είπε. Χτες επίσης συνδικαλιστές κυνήγησαν έναν οδηγό αυτοκινήτου της ανακύκλωσης, ο οποίος αναγκάσθηκε να καταφύγει στον ΟΛΘ για προστασία.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ