Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Έκρηξη με ένα νεκρό στην Τριανδρία σε υπόγειο διαμέρισμα. Νεκρός ο Κούρδος ένοικός του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έσκασε χειροβομβίδα στα χέρια του.

Του Κώστα Καντούρη
Έκρηξη σε υπόγειο διαμέρισμα με θύμα έναν 35χρονο Κούρδο συγκλόνισε χτες λίγο πριν τα μεσάνυχτα την Τριανδρία και προκάλεσε συναγερμό σε Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών έκαναν λόγο για έκρηξη χειροβομβίδας καθώς άλλη μία άθικτη βρέθηκε κάτω από το διαμελισμένο πτώμα.
Έντρομοι οι κάτοικοι των οικοδομών της περιοχής της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα βγήκαν από τα σπίτια τους ενώ δεκάδες τζάμια γειτονικών διαμερισμάτων έγιναν θρύψαλα και από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματίες.
"Τα τζάμια από το σπίτι έπεσαν στα κρεβάτια των παιδιών μου" είπε στη "Μ" ο 37χρονος Μαξίμ Μπιλικμπάσι το διαμέρισμα του οποίου βρίσκεται δίπλα σε αυτό που έγινε η έκρηξη. "Όλα είχαν γκρεμιστεί μέσα δεν μπόρεσα να διακρίνω ούτε τον νεκρό" συμπλήρωσε.
Το υπόγειο διαμέρισμα των 40 τ.μ. καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και τόνοι μπαζών καταπλάκωσαν τον 35χρονο ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ήταν Κούρδος και είχε νοικιάσει το διαμέρισμα πριν από 1,5 χρονο.
Το θύμα βρέθηκε διαμελισμένο ενώ ακρωτηριάστηκε τόσο το ένα του χέρι όσο και τα δάχτυλα του δευτέρου. Η κατάσταση η οποία βρέθηκε ο 35χρονος ήταν αυτή που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη προκλήθηκε από απασφαλισμένη χειροβομβίδα το οποίο ενισχύθηκε και από ότι εντοπίστηκε και δεύτερη στο χώρο του υπογείου. Παρόλα αυτά αστυνομικοί του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και των Εγκληματολογικών εργαστηρίων συνέχιζαν μέχρι το πρωί τις έρευνες στο διαμέρισμα προκειμένου να βρουν άλλα στοιχεία.
Κάτοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Υψηλάντου 27 όπου έγινε η έκρηξη έλεγαν ότι στο διαμέρισμα κυκλοφορούσαν δύο άτομα τουρκικής υπηκοότητας. "Ο ένας ήταν αυτός που έμενε κι ο άλλος μεγαλύτερος στην ηλικία που είχε νοικιάσει το σπίτι και πλήρωνε τους λογαριασμούς. Και οι δύο ήταν ευγενικοί δεν είχαν δώσει ποτέ καμία αφορμή και ο ένας μιλούσε πολύ καλά ελληνικά" περιέγραψε στη "Μ" ένοικος του 2ου ορόφου της οικοδομής που πετάχτηκε έξω από το διαμέρισμά της όταν έγινε η έκρηξη."Ήταν σαν ισχυρός σεισμός, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει".
Σχετικά με την ταυτότητα του θύματος μέχρι τα ξημερώματα επικρατούσε σύγχυση στις διωκτικές αρχές καθώς από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για 35χρονο Κούρδο ενώ οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση στη Θεσσαλονίκη έλεγαν ότι το θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί και το μόνο στοιχείο που υπάρχει είναι η γνωμάτευση του ιατροδικαστή Νίκου Βασιλειάδη ότι είναι ηλικίας 30-35 χρόνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αστυνομικοί που επέδειξαν τη φωτογραφία του νεκρού σε γείτονες αλλά και στη διαχειρίστρια της οικοδομής έπεσαν σε διαφορετικές μαρτυρίες εάν πρόκειται για αυτόν που έμενε ή αυτόν που νοίκιαζε το διαμέρισμα.
Πάντως, είναι γεγονός ότι η έρευνα διενεργείται κατά βάση από το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής της Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως από την Ασφάλεια.



.