Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στο Ιντερνετ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ
Πέντε από τα βασικά Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, μιας από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα, είναι πλέον διαθέσιμα μέσω διαδικτύου χάρη στη συνεργασία του Μουσείου του Ισραήλ με τη Google και στο πρόγραμμα ψηφιοποίησής τους, που κόστισε 3,5 εκατομμύρια δολάρια.
 Μάλιστα, το φορμάτ που επιλέχθηκε για τα χειρόγραφα είναι τέτοιο, που αποκαλύπτει λεπτομέρειες, οι οποίες πρωτύτερα δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του μουσείου.
Τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας είναι μια συλλογή περίπου 900 παπύρων και περγαμηνών που αποτελούνται από περίπου 30.000 θραύσματα, γραμμένων στην εβραϊκή, την αραμαϊκή και την ελληνική γλώσσα, που περιέχουν κάποια από τα αρχαιότερα κείμενα της Βίβλου - μεταξύ αυτών και η αρχαιότερη γνωστή εκδοχή των Δέκα Εντολών. Χρονολογούνται από τον τρίτο αιώνα π.Χ. έως το 70 μ.Χ. και ανακαλύφθηκαν το 1947 από έναν βοσκό σε μια σπηλιά κοντά στο χωριό Κουμράν, στη νοτιοδυτική ακτή της Νεκράς Θάλασσας.

Σε σκοτεινά δωμάτια

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα Χειρόγραφα επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία της Βίβλου που διαβάζουμε σήμερα. Φυλάσσονται στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, σε σκοτεινά δωμάτια με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η πρόσβαση σε αυτά επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους - το πολύ δύο κάθε φορά. Τα χειρόγραφα είναι διαθέσιμα και σε αγγλική μετάφραση, στην ιστοσελίδα http://dss.collections.imj.org.il.