Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Βενιζέλος: Ζήτημα ημερών η συμφωνία με Ελβετία για καταθέσεις

Φέρνει λίστα με ονόματα φυσικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου
Δήλωναν εισόδημα κάτω των 1000 ευρώ, έστελναν εμβάσματα 100.000 στο εξωτερικό
Σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις Ελλήνων που βρίσκονται εκεί, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, από το βήμα της Βουλής. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, που έδωσαν οι τράπεζες στην κυβέρνηση, βγήκαν από τη χώρα 5,4 δισ. ευρώ, από 180.000 πολίτες, 542 εκ των οποίων δήλωναν εισοδήματα κάτω των 1000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία με την Ελβετία θα είναι στο ίδιο ύφος με αυτές που έχουν οι Ελβετοί με την Βρετανία και τη Γερμανία, για αυτό ο Ε. Βενιζέλος δηλώνει αισιόδοξος για την αποδοχή της από τις αρχές της χώρας.
Σχετικά με τα εμβάσματα που στάλθηκαν στο εξωτερικό το 2009, τόνισε πως αφορούν συνολικά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, από 180.000 φορολογούμενους.
Για τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις Βενιζέλου, εντοπίστηκαν 8.867 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν στα 4,9 δισεκατομμύρια και 542 εξ αυτών είχαν δηλωμένο εισόδημα μικρότερο των 1.000 ευρώ. Άλλοι 1.143 δήλωναν λιγότερα από 10.000 ευρώ και 2.033 λιγότερα των 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από όσους έστειλαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό το 2009, το 42% είχε εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απαραίτητα είναι όλοι φοροφυγάδες, καθώς μπορεί π.χ. σε κάποια περίπτωση να αφορά εισόδημα που έχει συγκεντρωθεί με τα χρόνια, κάτι που μπορεί να φανεί με έλεγχο πόθεν έσχες.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σε άλλη κατάσταση που παρουσίασε στη Βουλή υπάρχουν κάτοχοι περιουσίας 4 εκατομμυρίων που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Στη δημοσιότητα η λίστα μεγαλοοφειλετών την επόμενη εβδομάδα
Τον κατάλογο των φυσικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου θα δώσει την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως δήλωσε στη Βουλή.
"Αυτός ο κατάλογος εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Είπα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με το νέο Πρόεδρο της Αρχής ότι ελπίζω μέχρι σήμερα να έχω θετική απάντηση, γιατί η πρόθεσή μου είναι την άλλη εβδομάδα, ανεξαρτήτως του τι θα έχει συμβεί, η Κυβέρνηση να δώσει αυτούς τους καταλόγους στη δημοσιότητα. Ελπίζω ότι θα τους δώσουμε με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να ξέρει ο καθένας ποιοι είναι οι μεγάλοι οφειλέτες και ελπίζω αυτό να ασκήσει μία σοβαρή πίεση, να συμμορφωθούν όσοι υπάρχουν και όσοι μπορούν να συμμορφωθούν. Γιατί υπάρχουν πεθαμένοι, πτωχευμένοι, ενδεχομένως καταγράφονται και ανύπαρκτα πρόσωπα.".