Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας τους ισχυρισμούς των κ. Ρέππα και Μόσιαλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Χρειάστηκαν δύο υπουργοί και τουλάχιστον δεκαπέντε μέρες για να απαντήσει η κυβέρνηση στις καταγγελίες μας για διόγκωση του σπάταλου κράτους, τις οποίες υιοθέτησαν και βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ.Όλες τους οι δηλώσεις, όμως, επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις αποκαλύψεις μας.
- Δεν λένε τίποτα για τις 30.000 προσλήψεις που έγιναν το 2010.
- Δεν λένε τίποτα για την αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων στα γραφεία υπουργών.
- Δεν λένε τίποτα για τη δημιουργία νέων κρατικών δομών.
- Γιατί ενώ δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων κάνουν το ακριβώς αντίθετο;
- Γιατί χρειαζόταν, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί τώρα ειδικός φορέας για να προβλέπονται τα… «τσουνάμι»;
- Γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, προχωρούν σε συμβάσεις έργου, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ;
Ενώ, όμως, αφήνουν αναπάντητα καίρια ερωτήματα, προχωρούν σε ισχυρισμούς που τους εκθέτουν ακόμη περισσότερο.
Συγκεκριμένα:
· Ισχυρίζονται οι κύριοι Ρέππας και Μόσιαλος ότι προσλήφθηκαν στο ΙΚΑ επιτυχόντες της Αγροτικής διότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την Αγροτική βγήκαν πιο πριν, απ΄ ό,τι εκείνα για το ΙΚΑ.
Δηλαδή, αν έβγαιναν πιο πριν αποτελέσματα για καθαρίστριες, θα προσλάμβαναν αυτές; Δεν αντιλαμβάνονται ότι παρανομούν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί επιτυχόντες άλλου διαγωνισμού να τοποθετούνται αλλού;
· Λένε ότι οι προσλήψεις αυτές δεν υπάγονται στον κανόνα 1 προς 10 διότι οι προκηρύξεις αυτές ολοκληρώθηκαν πριν το τέλος του 2010.
Πόσες άλλες προκηρύξεις έχουν ολοκληρωθεί πριν το 2010;
Θα διορισθούν κι αυτοί;
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κατάφωρη αδικία σε βάρος των επιτυχόντων του ΙΚΑ, αφού με ειδική ρύθμιση, διορίζονται στη θέση τους οι επιτυχόντες της Αγροτικής Τράπεζας.
· Ισχυρίζονται οι δύο υπουργοί ότι η μετατροπή των 250 θέσεων καθαριστριών του ΙΚΑ ΤΕΑΜ σε διοικητικές θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης δεν δημιουργεί κανένα απολύτως νέο ή επιπλέον κόστος.
Τους διαψεύδει η ειδική έκθεση δαπάνης του σχετικού νόμου (σελ. 3) που αναφέρει ότι το κόστος της μετατροπής των θέσεων φτάνει στα 1.335.000 ευρώ.
Και έπειτα:
Πως γίνεται οι θέσεις καθαριστριών να μετατρέπονται σε θέσεις διοικητικών; Και, κυρίως, πως και από ποιους θα καλυφθούν;
· Ισχυρίζονται ότι ο νόμος 4001/2011 προβλέπει τις θέσεις της νέες θέσεις της ΡΑΕ και ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως προκήρυξη ή κάλυψη τους με άλλη παράνομη πρόσληψη, καθώς υπάγονται στον ίδιο κανόνα 1 προς 10.
Ρωτούμε:
- Γιατί συστήνονται νέες οργανικές θέσεις αφού οι ανάγκες σε προσωπικό της ΡΑΕ μπορούν να καλυφθούν με αποσπάσεις από το δημόσιο τομέα;
- Γιατί προτιμούν από τη μια να απολύουν και από την άλλη να διορίζουν;
· Ισχυρίζονται για το ΣΕΠΕ ότι «πρόκειται για το νέο οργανισμό του ΣΕΠΕ, χωρίς ούτε ένα παραπάνω υπάλληλο σε σχέση με τον παλιό κανονισμό του 1999 και ότι είναι ακριβώς οι ίδιες θέσεις».
- Η αλήθεια είναι ότι και το υπάρχον προσωπικό μεταφέρθηκε με τις οργανικές του θέσεις και συστάθηκαν επιπλέον και 2 Θέσεις Γενικών Επιθεωρητών, 916 θέσεις Επιθεωρητών Εργασίας και 240 θέσεις γραμματειακής, διοικητικής και λοιπής υποστήριξης, όπως αναφέρεται στα άρθρα 5 και 8 του νόμου 3996/2011.
Άλλωστε, η δημιουργία νέων θέσεων προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου (σελ. 5) που αναφέρει :«Το άρθρο αυτό (παράγραφοι 1 και 2) αναφέρεται στην στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, στις προβλεπόμενες κατά κλάδο και κατηγορία θέσεις και στη σύσταση επιπλέον θέσεων για γραμματειακή, διοικητική και λοιπή υποστήριξη».
· Ισχυρίζονται ότι οι τρεις μετακλητοί είναι απολύτως απαραίτητοι στην ΗΔΙΚΑ και ότι ζητήθηκαν 100 άτομα ως εποχικό προσωπικό για να στελεχωθεί ο φορέας που εκτελεί άκρως σημαντικά έργα για το δημόσιο.
- Αν η ΗΔΙΚΑ έχει ανάγκη από πρόσθετο προσωπικό, τότε γιατί είναι μεταξύ των 151 φορέων του δημοσίου με πλεονάζον προσωπικό που βγάζουν σε εργασιακή εφεδρεία, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ; Πως γίνεται στον ίδιο οργανισμό να απολύουν και ταυτόχρονα να προσλαμβάνουν
· Ισχυρίζονται ότι στο νέο φορέα « Ε.Ι.Ε.Α.Δ.» δεν υπάρχει καμία νέα πρόσληψη και ότι προκύπτει από την ενοποίηση των Π.Α.Ε.Π. και Ε.Κ.Α.Ε. με τις ίδιες θέσεις.
Ρωτούμε:
Γιατί, εκτός από τη μεταφορά του προσωπικού των δύο οργανισμών συστήνονται. Κεντρική Υπηρεσία με 5 Διευθύνσεις, απροσδιόριστο αριθμό υπηρεσιών, τμημάτων και γραφείων.
13 Περιφερειακά Γραφεία, 75 νέες οργανικές θέσεις, 3 θέσεις δικηγόρων (Ν.3996/2011, ΦΕΚ 170/Α΄/2011, άρθρο 88)