Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Έκθεση φωτογραφίας εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Έκθεση με φωτογραφίες από επισκέψεις του στον Άγιον Ορος, εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης.
«Η απεικόνισις στιγμών του παρελθόντος αποτελεί δι' όλους τους ανθρώπους ανάμνησιν των πράξεων και των έργων των. Δι' ημάς, όμως, τους πιστούς, αποτελεί και αφορμή ειλικρινούς ευχαριστίας και ευγνώμονος δοξολογίας του Θεού, διότι ό,τι αγαθόν επράξαμεν εις τον βίον ημών σε Εκείνον το οφείλομεν και διά της χάριτος Αυτού το επιτελέσαμεν», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Βαρθολομαίος.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Αγιορείτικη Εστία, τον πρόεδρό της και δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, όπως και τους φωτογράφους, φωτογραφίες των οποίων περιέχει η έκθεση.
Στην προσφώνησή του ο κ. Μπουτάρης εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη και υπογράμμισε: «Η χαρά μας που σεις πηδαλιουχείτε την Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την τελευταία εικοσαετία είναι πολύ μεγάλη και δικαιώνεται από τα πλούσια έργα και-επιτρέψτε μου να πω-τα επιτεύγματα της Πατριαρχίας Σας: Τις άοκνες ενέργειές σας τόσο για την ενότητα των Εκκλησιών, με την προώθηση ιδίως των αδελφικών σχέσεων της Ορθόδοξης με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και με τις άλλες Εκκλησίες, καθώς και τη σύγκληση πανορθόδοξων συνόδων σε κάθε κρίσιμη και αναγκαία περίπτωση, αλλά και συνάξεων των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, όπως πράξατε πρόσφατα, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο του Πατριάρχη για την ειρήνη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ακάματη προσπάθεια για τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας περιλαμβάνονται τα ελπιδοφόρα δεδομένα από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας για τα βακούφια και την περιουσία του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο. Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και άλλους φορείς, είναι έτοιμος να συμβάλλει στην ταχύτατη και επιτυχή επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας πρόσφερε στον κ. Βαρθολομαίο μια ράβδο «στήριξης και υπομονής, για τη νέα μακρά πορεία του», όπως είπε.Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους χαιρετισμό στα εγκαίνια απηύθυνε ο πατέρας Νικόδημος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας.Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξεναγήθηκε στην έκθεση που έχει τίτλο «Οδοιπορία στο Άγιον Ορος» και θα λειτουργεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο ΓΓ Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, εκπρόσωποι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, που απουσίαζε στην Αθήνα για την Ιερά Σύνοδο, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αντιδήμαρχοι και άλλοι. Νωρίτερα ο Οικουμενικός Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τα γραφεία της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, η οποία ενισχύει δράσεις στην Ίμβρο, τη γενέτειρα του κ. Βαρθολομαίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκαν, εκτός από τους προαναφερθέντες στην Αγιορείτικη Εστία, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος, και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφέρει στοργή και ελπίδα στον ελληνικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ν. Ρούμπος
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.