Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Προκήρυξη με γρίφους για την έκρηξη στην Τριανδρία

 Στα χέρια της αντιτρομοκρατικής κείμενο που αποδίδεται στο κόμμα DHKP-C

.Του Κώστα Καντούρη

Προκήρυξη για την έκρηξη στην Τριανδρία που προκαλεί ερωτήματα έχει στα χέρια της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Από την αστυνομία αναφέρθηκε ότι η προκήρυξη έχει σταλεί για να δημοσιευτεί στο περιοδικό “Ο Αγώνας” και αποδίδεται στην τουρκική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C), τα μέλη του οποίου εμφανίζονται να υπογράφουν το κείμενο, τονίζοντας ότι ο 32χρονος Κούρδος που έχασε τη ζωή του στο υπόγειο της οδού Υψηλάντου ήταν μαχητής της επαναστατικής οργάνωσης.
Η αντιτρομοκρατική δεν διευκρίνισε κάτω από ποιες συνθήκες έφτασε στα χέρια της το κείμενο της προκήρυξης, στο περιεχόμενο του οποίου γίνεται λόγος για “ατύχημα από έκρηξη εκρηκτικού” και όχι χειροβομβίδας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των διωκτικών αρχών. Ωστόσο, στελέχη της αντιτρομοκρατικής με βεβαιότητα έλεγαν ότι δεν αμφισβητείται η γνησιότητά της και πως το κείμενο έφτασε στα χέρια των μελών του πολιτικού σκέλους του Επαναστατικού Λαϊκού Μετώπου. Ακόμη, άγνωστο παραμένει για ποιο λόγο δεν έχει δημοσιευτεί ούτε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Στην προκήρυξη τα μέλη του Μετώπου ζητούν συγγνώμη από τον “αδελφό ελληνικό λαό”, επισημαίνοντας πως “η μοναδική παρηγοριά είναι ότι από το ατύχημα δεν συνέβη κάτι κακό στον ελληνικό λαό”. Αναφέρεται επίσης στη δράση του 32χρονου Μεχμέτ Μπασμπάγ, ο οποίος έφυγε από την Τουρκία το 2009, όταν άρχισε να τον καταδιώκει η τουρκική αστυνομία. Το τελευταίο διάστημα, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, ήταν μέλος της “επιτροπής περιοχής Μαύρης Θάλασσας”.
Οι ελληνικές διωκτικές αρχές και χθες, μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου της προκήρυξης, αποσύνδεσαν τη σχέση της 42χρονης Τουρκάλας, η οποία συνελήφθη το καλοκαίρι με ένταλμα των γερμανικών αρχών στη Θεσσαλονίκη, με τον 32χρονο Κούρδο που έπεσε νεκρός στην Τριανδρία. “Δεν υπάρχει ταύτιση στη δράση των δύο προσώπων”, έλεγαν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο της μεταξύ τους γνωριμίας. Πάντως, η έρευνα για τον εντοπισμό του Κούρδου που νοίκιασε το υπόγειο διαμέρισμα στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη συνεχίζεται, παρότι θεωρείται πιθανότερο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Από την έκρηξη, που αποδίδεται σε ατύχημα, προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές στα διαμερίσματα της τετραώροφης οικοδομής, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και σε γειτονικά σπίτια. Το υπόγειο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ σε κρύπτη βρέθηκε βαρύς οπλισμός.