Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Πολίχνη: Έκρυβε αρχαία και όπλα στο σπίτι του

Ολόκληρο αρχαιολογικό θησαυρό με αντικείμενα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου έκρυβε στο σπίτι του ένας 52χρονος στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.
Οι αστυνομικοί, που έκαναν μετά από πληροφορίες έφοδο στο σπίτι του και έρευνα στο αυτοκίνητό του, εντόπισαν και ένα μικρό οπλοστάσιο και τον συνέλαβαν με τις κατηγορίες της παράβασης των νόμων “περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς” και “περί όπλων”.
Στα αντικείμενα που βρέθηκαν και ανήκουν στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους ανήκουν δύο σταυροί-εγκόλπια, τέσσερα δαχτυλίδια, εκ των οποίων δύο με σχηματισμό πλοχμού και ταινιόσχημη στεφάνη και δύο με δισκοειδή σφενδόνη, επτά νομίσματα, ένα τμήμα από χάλκινο επίμηκες αντικείμενο και ένα τμήμα μετάλλου.
Ακόμη, στην αρχαιολογική συλλογή του ο 52χρονος είχε και αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, τα οποία εξετάσθηκαν από ειδικούς αρχαιολόγους και χρονολογήθηκαν ότι ανήκουν στον 19ο αιώνα και ανήκουν τους υστερορωμαϊκούς έως και τους νεότερους χρόνους, με αποτέλεσμα να εμπίπτούν στις διατάξεις του νόμου περί αρχαιοτήτων.
Πρόκειται για τρία χάλκινα δαχτυλίδια, τέσσερις σταυρούς, πέντε χάλκινα μικρά κύπελλα, ένα αργυρό παιδικό βραχιόλι, εξάρτημα κόσμησης με τον δικέφαλο αετό, μεταλλικό επίραμμα στολής, μενταγιόν από απονομισματοποιημένα νομίσματα, χάλκινο οκτάκτινο εξάρτημα κοσμήματος, μεταλλικά εξαρτήματα θύρας και μεταλλικό βάρος ζυγίσματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κάποια από τα ανωτέρω αντικείμενα βρέθηκαν από παράνομες εκσκαφές.
Τέλος, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ένα όπλο τύπου FLOBER, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 13 βλήματα, τρεις γεμιστήρες και μία ξιφολόγχη, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 52χρονου. Ο 52χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
"Μακεδονία"


.