Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Έγκλημα-μυστήριο στη Σιάτιστα

Συγκλονισμένη είναι η μικρή κοινωνία της Σιάτιστας μετά την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία το πτώμα του άγνωστου νεαρού άνδρα, που βρέθηκε μισοθαμμένο πριν από δέκα μέρες στην ευρύτερη περιοχή, ανήκει στον 23χρονο Κωστή Πολύζο, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς τη νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου. Η ταυτοποίηση έγινε ύστερα από αντιπαραβολή γενετικού υλικού με γενετικό υλικό της μητέρας του άτυχου νέου.
.Του Χρήστου Βήττα
Η επίσημη ταυτοποίηση με εξέταση DNA δυστυχώς επιβεβαίωσε το πιο εφιαλτικό σενάριο, το οποίο φοβόταν η τοπική κοινωνία της Σιάτιστας και για το οποίο μάλλον ήταν σχεδόν βέβαιη η αστυνομία από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή το πτώμα ανήκει στον νεαρό Κωστή. Τώρα οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του νήματος του στυγερού εγκλήματος, καθώς, πρέπει να σημειωθεί ότι ο άτυχος Κωστής βρέθηκε μισοθαμμένος πριν από δέκα ημέρες σε αγροτική περιοχή, κοντά στο “Πασά Γεφύρι”. Το πτώμα ξέθαψε το σκυλί ενός κυνηγού, ο οποίος στη συνέχεια ειδοποίησε την αστυνομία. “Με τον τρόπο που διαπράχθηκε, δηλαδή με δεδομένο ότι το πτώμα βρέθηκε θαμμένο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια”, δήλωσε στη “Μ” ανώτατη αστυνομική πηγή. Επίσης, ο ιατροδικαστής Κοζάνης είχε να επιτελέσει το πολύ δύσκολο έργο της νεκροψίας-νεκροτομής σε μισό πτώμα -κι αυτό σε πλήρη αποσύνθεση-, αφού πρέπει να σημειωθεί ότι το σώμα του άτυχου νέου το είχαν φάει τα σκυλιά από τη μέση και πάνω. “Δεν βρήκα κακώσεις. Άλλωστε οι θανατηφόρες κακώσεις δεν θα υπήρχαν στα άκρα. Αυτό καθόλου δεν αποκλείει να υπήρχαν κακώσεις στο κεφάλι ή σε ζωτικά όργανα, αλλά φυσικά δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν”, είχε δηλώσει ο ιατροδικαστής Ιωάννης Φούντος, αμέσως μετά τη διενέργεια της νεκροψίας νεκροτομής.

Οι έρευνες

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αστυνομικές αρχές στρέφουν τις έρευνες του μυστηριώδους εγκλήματος σε “κάθε κατεύθυνση”, χωρίς να αποκλείουν “κανέναν απολύτως”. Αξιολογούν ως πολύ σοβαρό το γεγονός ότι το μισοφαγωμένο πτώμα βρέθηκε θαμμένο σε περιοχή ακριβώς δίπλα από κτήμα που ανήκει σε άτομο του στενού συγγενικού περιβάλλοντος. Εγείρονται επίσης πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι ενώ ο Κωστής εξαφανίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου το βράδυ, η εξαφάνιση δηλώθηκε δύο μέρες αργότερα, δηλαδή στις 20 του ίδιου μήνα. Πάντως, μετά την ταυτοποίηση, έφτασαν χθες στην Κοζάνη ειδικά κλιμάκια του εγκληματολογικού της αστυνομίας από την Αθήνα, προκειμένου να “χτενίσουν” σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή που βρέθηκε το πτώμα, σε μια προσπάθεια να βρουν κάποια πειστήρια. Αν και μετά από τόσον καιρό -με βροχές και χιόνια- θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση γενετικού υλικού ή άλλων πειστηρίων, αστυνομική πηγή δήλωσε χαρακτηριστικά πως “καλύτερα να γίνει ό,τι είναι δυνατόν που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξιχνίαση του εγκλήματος, παρά να μας καταλογιστούν παραλείψεις. Μία τρίχα να βρούμε, μπορεί να είναι πολύτιμη”.
Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με την ίδια τη μάνα του παιδιού, ο Κωστής το βράδυ της εξαφάνισης είχε επισκεφθεί έναν φίλο του γείτονα μέχρι τις 11.30 τη νύχτα. Μετά γύρισε στο σπίτι και ξαναβγήκε να δει τι γινόταν με το νερό που είχε κοπεί. Συνομίλησε με κάποιον για λίγο, ενώ στη συνέχεια βγήκε ευδιάθετος, λέγοντας ότι θα πάει στον φίλο του, αλλά από τότε δεν ξαναγύρισε.



.