Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας από το υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, κατά τη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ στο αίτημα της «τρόικας» για τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάντως στην επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερες από 20 εργαζόμενους.

Συνάντηση τρόικας - Σαμαρά

Νωρίτερα, η τρόικα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμάρα, και συζήτησαν για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και για το θέμα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα της εφεδρείας η τρόικα συμπλέει με την πρόταση της κυβέρνησης για το 2011, ενώ για το 2012 δεν φαίνεται να έχουν ακόμα κατασταλάξει.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέπτυξε την πρότασή του για την εφεδρεία και τόνισε το δημοσιονομικό όφελος που μπορεί να έχει η εφαρμογή της, καθώς δεν προβλέπονται στο σχέδιο της ΝΔ απολύσεις στο δημόσιο τομέα.