Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Ο πρωθυπουργός παρίσταται στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του Οικουμενικού Πατριάρχη.
 
Την Κυριακή ο Γ.Παπανδρέου και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα παρακολουθήσουν την πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Χτες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης επανέλαβε την στήριξη της κυβέρνησης στο έργο και στα ζητήματα που απασχολούν τους αγιορείτες μοναχούς, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη.
"Γνωρίζουμε τα προβλήματα σας και τις ανάγκες της Αθωνικής Πολιτείας. Θα είμαστε κοντά σας. Εγώ προσωπικά θα είμαι κοντά σας, θα κάνω ό,τι είναι στις δυνατότητες μου, θα κάνουμε ό,τι είναι στις δυνατότητες μας και θα σταθούμε πάντοτε μαζί σας" ανέφερε.


Περιοδεία Βαρθολομαίου

Τη σκήτη του Προφήτη Ηλία της Μονής Παντοκράτορος επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καθώς εκεί διακονεί ένας παλαιός απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πριν διακοπεί η λειτουργία της.
Ο Βαρθολομαίος εξήρε τον Δικαίο της Σκήτης, Ιερομόναχο Ιωακείμ για το μοναστικό και το πλούσιο συγγραφικό του έργο και για την πρωτοβουλία της διάσωσης παλαιών εργαλείων και κειμηλίων, που κοσμεί τη λαογραφική συλλογή της σκήτης.Ακολούθως μετέβη στην Μονή Παντοκράτορος, όπου τόνισε ότι η "αρχέτυπος" και ομώνυμη μονή "ευρίσκετο και ευρίσκεται υπό άλλην μορφή σήμερον εις την Πόλη" και ότι είναι πιθανό η παλαιά αυτή μονή να απετέλεσε το πρότυπο για τους δύο κτήτορες του αγιορείτικου μοναστηριού, στρατηλάτες Αλέξιο και Ιωάννη.