Σοφία Βούλτεψη
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάσχιζε, με διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων – τέσσερις μέσα σε μια μέρα και μέχρι χθες το βράδυ – να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από ένα πέλαγος αποδείξεων και ακροβατούσε στα όρια της νομιμότητας και της λογικής, αποσύροντας τελικά την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων, ένα καινούργιο σχέδιο με αρχαιοπρεπές όνομα έκανε δειλά – δειλά την εμφάνισή του στον ευρωπαϊκό ορίζοντα.
Ο λόγος για μια παλαιότερη φιλανδική πρόταση, που έμεινε μεν μετέωρη αλλά φαίνεται ότι δεν αποσύρθηκε, καθώς το Ελσίνκι από την αρχή υπήρξε ο μόνιμος λαγός του γαλλογερμανικού άξονα.
Η πρόταση επανήλθε στο προσκήνιο, ως… γερμανικό σχέδιο έξι σημείων με χθεσινό δημοσίευμα της… γαλλικής εφημερίδας La Tribune και φέρει την ονομασία… «Εύρηκα!».
Περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (τράπεζες, μετοχές, ακίνητα, λιμάνια, κρατικές εταιρίες, αεροδρόμια) και η εταιρία αυτή θα συσταθεί κατά τα πρότυπα της Treuhandastalt, της εταιρίας που δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιριών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπνευστών του σχεδίου, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας υπολογίζεται στα 125 δις ευρώ – άλλωστε, ως γνωστόν, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει δηλώσει πως η Ελλάδα έχει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη και είναι ένα πολύ πλούσιο κράτος.
Η εταιρία, που πλέον θα έχει στο «καλάθι» της όλη την εθνική περιουσία, θα εξαγοραστεί, σύμφωνα με το σχέδιο, από ένα ευρωπαϊκό Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο και θα χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Έτσι, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 125 δις ευρώ, που με τη σειρά της θα χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για να εξαγοράσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με τον «μαγικό» αυτό τρόπο θα μειωνόταν αυτόματα το ελληνικό χρέος στο 88% του ΑΕΠ (από το 145% που είναι σήμερα και το 189% που προβλέπεται να φθάσει σύντομα), ενώ την ίδια ώρα τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα μειώνονταν κατά 50%, τα spread θα έπεφταν και η Αθήνα θα επέστρεφε στις αγορές.
Παράλληλα, το νέο Ταμείο προβλέπεται, σύμφωνα με το «Εύρηκα», να επενδύσει το ποσό των 20 δις ευρώ για την αναδιάρθρωση και την αύξηση της αξίας του «ελληνικού» (σε εισαγωγικά πλέον) χαρτοφυλακίου κατά 50 δις ευρώ, με χρήματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία που η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιήσει.
Έτσι, η Ελλάδα θα επιστρέψει νωρίτερα σε ρυθμούς ανάπτυξης, που, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και στο 5% στα προσεχή τρία με τέσσερα χρόνια.
Τέλος, με τη λήξη της λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορέα, το 2025, αν προκύψει κεφαλαιακό κέρδος θα επιστραφεί στην Ελλάδα, ενώ αν υπάρξουν ζημίες, θα τις επωμιστεί η χώρα μας.
Σημειώνεται ότι στις 29 του περασμένου Αυγούστου, η πρόταση είχε υποβληθεί από τη Φινλανδία μέσω… Ρόιτερ΄ς, ως λύση στο θέμα των εγγυήσεων στις οποίες το Ελσίνκι επιμένει, αν και χθες η φιλανδική Βουλή υπερψήφισε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού (EFSF).
Την ίδια ώρα, πάντως, η Φινλανδία κατέστησε σαφές ότι προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα το δεύτερο δάνειο, θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις.
Ενδέχεται δηλαδή το επανεμφανιζόμενο σχέδιο να αποσκοπεί στην κάλυψη και αυτού του προβλήματος, που παραμένει άλυτο, αλλά μέχρι στιγμής ακούμε μόνο ευχές του τύπου «να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου» (οι οποίες περιλαμβάνουν το θέμα των εγγυήσεων)!
Ως γνωστόν, ο Αρχιμήδης ανακάλυψε τον Νόμο της Άνωσης μέσα στη μπανιέρα του στις Συρακούσες, τον τρίτο π.Χ. αιώνα, και βγήκε στους δρόμους της πόλης γυμνός, φωνάζοντας «Εύρηκα!».
Η ανακάλυψη έγινε όταν ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός έλαβε την εντολή από τον βασιλιά να βρει τρόπο να διαπιστωθεί αν το στέμμα του ήταν από ατόφιο χρυσάφι – αν και στη σημερινή Ελλάδα, αν κρίνουμε από το αλαλούμ με τις αποδείξεις, δεν μπορούμε να μοιράσουμε δυο γαϊδουριών (γομαριών) άχυρα!
Σήμερα, δεν χρειάζεται τόσο μεγάλος κόπος. Η Ελλάδα έχει στα χέρια της ατόφιο χρυσάφι και το πολιτικό της προσωπικό έχει αποδειχθεί ανίκανο να το αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας και για την ευημερία του λαού, στο όνομα του οποίου κυβερνούν.
Άλλωστε, τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η τρόικα επιστρέφει σήμερα, ο Μπαρόζο αναφώνησε στην Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», η βαριά φορολογία επιβλήθηκε, οι επιστολές νομιμοφροσύνης πρωθυπουργού και υπουργού των Οικονομικών έφυγαν, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα για το ενιαίο μισθολόγιο, τα φορολογικά και την εφεδρεία και οι πιέσεις συνεχίζονται, με τον Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκ των αρχιτεκτόνων του ευρώ, να θεωρεί αναπόφευκτη, όπως λέει στο περιοδικό «Στερν», την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αν δεν λειτουργήσει το Plan A (που δεν θα λειτουργήσει), τότε θα μπει σε ενέργεια το Plan B, που μάλλον είναι το «Εύρηκα!».
Το ένοχο παρελθόν
Άλλωστε, το έργο το έχουμε ξαναδεί – κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα διαρκώς βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά οι κυβερνώντες συνέχιζαν να φέρονται με μεγάλη ασυνειδησία (που μάλιστα την περιέγραψε στη συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση και η κ. Μέρκελ, κάνοντας αναφορά ακόμη και στο θέμα του Κτηματολογίου, όπου όλοι γνωρίζουν τι έγινε, αλλά, φυσικά, ούτε γι’ αυτό τιμωρήθηκε κανείς):
Τον Νοέμβριο του 2000, με απόφαση του τότε υπουργού των Οικονομικών, εκχωρήθηκαν έσοδα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως το 2010, ύψους 740 εκ. ευρώ στην εταιρία Hellenic Securitization, με έδρα το Λουξεμβούργο, από την οποία η τότε κυβέρνηση προεισέπραξε το ποσό αυτό, καταβάλλοντας προμήθεια 2,6 εκ. ευρώ.
Τον Οκτώβριο του 2001 εκχωρήθηκαν μελλοντικά έσοδα από το Γ’ ΚΠΣ συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ (για την περίοδο ως τον Ιανουάριο 2007), στις εταιρίες «Αίολος», «Αριάδνη» και «Άτλας» (πάλι με αρχαιοπρεπή ονόματα), με έδρα (πάλι) το Λουξεμβούργο, στις οποίες καταβλήθηκαν προμήθειες ύψους 7 δις δρχ.
Δεσμεύθηκαν έτσι εθνικοί πόροι για 5, 10 και 19 χρόνια, που αντιστοιχούσαν στις επόμενες πέντε κυβερνήσεις και στις επόμενες γενιές και αφορούσαν δημόσια έσοδα ακόμη και από τα κρατικά λαχεία (με σύμβαση 5ετούς διάρκειας και προείσπραξη 300 εκ ευρώ)!
Στο Λουξεμβούργο συστήθηκαν και δύο υπεράκτιες εταιρίες των Βρετανικών Νήσων της Παρθένου που αντιπροσωπεύτηκαν από την εταιρία Interconsult, Luxembourg International Consulting SA, με συμμετοχή δύο παράκτιων εταιριών, για μετοχικό κεφάλαιο 42, 5 εκ. δρχ. σε ποσοστά που ανέρχονται σε 48% για την εταιρία Dahmer Ltd και 52% για τη Liburd Ltd.
Επομένως, παλιά μου τέχνη κόσκινο! Απλώς τώρα (και ευτυχώς) δεν θα διαχειρίζονται τα χρήματα αυτοί που κάθε φορά διερωτώνται «πού πήγαν τα λεφτά;»!