Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Extreme καταστάσεις στο πάρκο της ΧΑΝΘ

Στίβο εναέριων παιχνιδιών, πίστα αναρρίχησης, τραμπολίνο, skate park και paintball περιλαμβάνει το πρώτο εναλλακτικό πάρκο στην Ελλάδα με εξτρίμ υπαίθριες δραστηριότητες που δημιουργείται στο ανατολικό τμήμα του πάρκου της ΧΑΝΘ.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
φωτ. Σίσση Βασιλειάδη

Το “What’s Up Park”, όπως ονομάστηκε, φιλοδοξεί να δώσει διέξοδο δημιουργικής απασχόλησης, άθλησης και ψυχαγωγίας στους έφηβους της πόλης αλλά και σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Κατασκευάζεται με χορηγία της Cosmote, η οποία θα αναλάβει τη συντήρησή του για δύο χρόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, συνέβαλε με την έκταση πρασίνου που διέθετε, ενώ θα διαθέτει γυμναστές από το τμήμα αθλητισμού, που θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν σε extreme activities, για να γυμνάζουν τους νέους. Ο δήμος θα φροντίζει και για τη φύλαξη του πάρκου σε 24ωρη βάση, ενώ εθελοντές δήλωσαν την προθυμία να υιοθετήσουν το πάρκο και να συμμετέχουν στη συντήρησή του.

Το εναλλακτικό πάρκο, που κόστισε 90.000 ευρώ, θα αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν με γιορτή, από τις 10 το πρωί, με εκπλήξεις και παιχνίδια. Στις 6 μ.μ. θα δοθεί συναυλία με τους “Stavento”, Μύρωνα Στρατή, “Proffesional Sinnerz” και “Μέλισσες”. “Η κατασκευή του πάρκου σηματοδοτεί την πολιτική του δήμου να δέχεται χορηγίες για δράσεις κοινής ωφέλειας. Κάποιοι θα κατακρίνουν τη διοίκηση ότι παραδίδουμε δημοτικούς χώρους στα αρπακτικά της επιχειρηματικότητας, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει το κοινό καλό”, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του πάρκου. “Προσπαθούμε να ερεθίσουμε και άλλες εταιρείες να κάνουν μέσω χορηγιών πράγματα για τον δήμο και ουσιαστικά για τον πολίτη. Η χορηγία δεν είναι διαφήμιση, είναι εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι ένδειξη συμμετοχής στην αστική ζωή”, υπογράμμισε ο δήμαρχος.

“Είχα προβλέψει χρήματα στον προϋπολογισμό για τη δημιουργία του πάρκου. Τελικά εξοικονομήσαμε αυτά τα χρήματα και έγινε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που προβλέψαμε. Το πάρκο απευθύνεται σε νέους άνω των 15 ετών, στους οποίους δίνουμε χώρο για άθληση, ψυχαγωγία και υπαίθριες δραστηριότητες, διασκέδαση. Να απασχολούνται δημιουργικά και όχι να αναζητούν διέξοδο αλλού”, τόνισε η αντιδήμαρχος αθλητισμού και νεότητας Μαρία Πασχαλίδου. “Η Θεσσαλονίκη ήταν η πρώτη πόλη που μας ήρθε στο μυαλό για να δημιουργήσουμε το πρώτο εναλλακτικό πάρκο στην Ελλάδα, έχει ιδέες και ξέρει να δοκιμάζει. Θέτει άλλωστε και υποψηφιότητα για πρωτεύουσα της νεολαίας. Αποδεικνύεται ότι μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να συνεργαστεί άψογα με την τοπική αυτοδιοίκηση”, επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μπακόπουλος, διευθυντής μάρκετιγκ καρτοκινητής της Cosmote. Η είσοδος στο πάρκο θα είναι ελεύθερη και μόνο στο Paintball, που έχει αναλώσιμα, θα κοστίζουν 10 ευρώ οι πρώτες 100 σφαίρες και 5 ευρώ κάθε επόμενη εκατοστάδα.

Τα παιχνίδια του πάρκου

•Skate Park. Πρόκειται για μια κατασκευή μήκους 28 μέτρων, πλάτους8 μέτρων, με πληθώρα εμποδίων, τα οποία τοποθετήθηκαν έτσι ώστε το πάρκο να δίνει μια συνεχόμενη ροή στους ασκούμενους με κυκλική φορά.
•Bungee Τραμπολίνο. Έχει ύψος 7 μέτρα, καταλαμβάνει έκταση 100 τ.μ. και υπάρχει δυνατότητα να το χρησιμοποιούν τέσσερα άτομα ταυτόχρονα, βάρους από 12 έως 90 κιλά. Το άλμα μπορεί να φθάσει τα 9 μέτρα.
•Στίβος περιπέτειας. Οι επισκέπτες μπορούν να πετάξουν από γέφυρα σε γέφυρα σε ύψος μέχρι 15 μέτρων με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Περιλαμβάνει διαφορετικές διαδρομές με κλιμακούμενο βαθμό δυσκολίας και ύψη.
•Πίστα αναρρίχησης 3 πλευρών. Ένας τοίχος με εκατοντάδες πιασίματα και ιμάντες που κρατάνε καλά δεμένους τους αναρριχητές.
•Paintball. Από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα εξτρίμ σπορ. Δύο ομάδες αποτελούμενες από άτομα εξοπλισμένα με ειδικά όπλα, που αποκαλούνται μαρκαδόροι, προσπαθούν να μαρκάρουν τους αντιπάλους. Οι παίκτες χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν όπλα που εκτοξεύουν μπίλιες με μπογιά που χρωματίζουν όταν βρίσκουν τον στόχο τους.

.