Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συντονιστικό όργανο για τα μεγάλα θέματα της πόλης

Στη σύσταση συντονιστικού οργάνου για την αναπτυξιακή στρατηγική της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ασχολείται με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη, προχωρούν δεκαοκτώ παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Η σύσταση του οργάνου αποφασίστηκε χθες, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ίδιος στο δημαρχείο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων.
.Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Κύριο αντικείμενο του οργάνου, το οποίο θα συνεπικουρείται από τεχνική γραμματεία με επιστημονικό προσωπικό, θα είναι να συντονίζει τους παραγωγικούς φορείς και τον δήμο σε θέματα επιχειρηματικότητας, διευκόλυνσης του επιχειρείν και γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και στη δημιουργία συναντίληψης για τα μεγάλα κυρίως θέματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξετάσει το συντονιστικό είναι οι αστικές αναπλάσεις και παρεμβάσεις, το πράσινο, η διαχείριση του Θερμαϊκού κόλπου και του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου, το κυκλοφοριακό, η απόδοση των πρώην στρατοπέδων στην πόλη, το μέλλον της ΔΕΘ, η διευκόλυνση του επιχειρείν, το λιμάνι Θεσσαλονίκης και γενικότερα θέματα καθημερινότητας. Στη συνέχεια, και αφού προηγηθεί η σχετική επεξεργασία, θα ακολουθήσουν ξεχωριστές συναντήσεις για κάθε ζήτημα και θα κατατίθενται συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις.
“Υπήρχε η πρακτική στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος να καλεί τους φορείς πριν τη ΔΕΘ και να εγχειρίζουν στον πρωθυπουργό ένα έγγραφο με αιτήματα της πόλης. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε αυτή την τακτική. Δημιουργούμε το συντονιστικό όργανο, θα έχουμε τακτικές συναντήσεις για να διαμορφώσουμε συναντίληψη στα μεγάλα θέματα της πόλης, τα οποία θα προωθούνται. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι έγινε η σύσκεψη πριν τη ΔΕΘ”, υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που ακολούθησε μετά τη σύσκεψη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο δήμαρχος τόνισε ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός, αλλά και η εκπαίδευση και η καινοτομία, είναι -κατά την αντίληψη της δημοτικής αρχής- οι κινητήριες δυνάμεις που μπορούν να δώσουν ανάσα πνοής στη Θεσσαλονίκη στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο ίδιος ζήτησε από τους φορείς τη σύμπραξη και συνεργασία τους στα θέματα αυτά, καθώς η προσέλκυση τουριστικών ροών και νέων που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε, είναι εφικτοί στόχοι.
•Οι φορείς. Στη σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και παρουσία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, του αντιδημάρχου Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Οικονομικής Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν και του αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη, συμμετείχαν εκπρόσωποι: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Περ. Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ε., του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ε., της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, των Ελληνικών Εκθέσεων HELEXPO, και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις

Οι 18 φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη συνυπέγραψαν έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις, που απευθύνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενόψει της 76ης ΔΕΘ και των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. “Κάνω θερμή έκκληση. Ο δυναμισμός που θα θελήσουν να προσδώσουν στις διεκδικήσεις τους να μην πάρει μορφές βίας, να μη φτάσει ως την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, ως τη διαταραχή της ομαλής λειτουργίας της πόλης. Η καταστροφική βία δεν βοηθάει τα όποια αιτήματα ή τους εργαζόμενους. Το αντίθετο θα έλεγα”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος.
Η έκκληση του δημάρχου προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο. “Τις επόμενες ημέρες η πόλη θα έχει την τιμή και όχι τον φόβο να φιλοξενεί την αντίδραση των συνδικάτων απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Δημιουργείται όμως ένα κλίμα τρομοκρατίας με αστυνομικές δυνάμεις”, τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. “Να διαμαρτυρηθούν οι Έλληνες”, σημείωσε ο Στέλιος Παπαθεμελής από το “Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα”, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης της παράταξης “Ανοικτή Πόλη” εκτίμησε ότι “η πόλη μπαίνει σε κατάσταση πολιορκίας από την αστυνομία, σαν να έχουμε πολεμική σύγκρουση. Η καλύτερη υπεράσπιση είναι να μείνουν οι επαγγελματίες στα καταστήματα, οι πολίτες στον φυσικό τους χώρο”. “Πρέπει να δείξουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτή πόλη. Το ζήτημα δεν είναι να απευθύνουμε έκκληση, αλλά ο δήμαρχος να έρθει σε επαφή με τους φορείς που διοργανώνουν κινητοποιήσεις για να διασφαλίσουμε ότι η πόλη θα είναι ανοιχτή”.
Ο κ. Μπουτάρης απάντησε ότι “δεν ζητά κανείς να μη γίνουν εκδηλώσεις. Άλλο όμως η βία και άλλο η ειρηνική διαδήλωση”.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, στο δημοτικό συμβούλιο ότι δημοτικοί υπάλληλοι μετακινούνται σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της εργασίας τους και αντέδρασε στην πρόθεση του δημάρχου να διαθέσει δημοτικούς υπαλλήλους για τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων, για τους οποίους έχει αρμοδιότητα το υπουργείο Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η διάθεση δεν έγινε λόγω νομικών κωλυμάτων. Πρόταση για συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων και φορέων ώστε να βρεθούν λύσεις για να ζωντανέψει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο κ. Μάκης Στεργίου, επικεφαλής της “Εξουσίας Πολιτών”.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ανακοινώθηκε, εκτός των άλλων, ότι αναπληρωτής του δημάρχου για τον μήνα Σεπτέμβριο ορίζεται ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.

Το αυθαίρετο στον Διάπορο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απάντησε σε προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, το οποίο αναφερόταν σε αυθαίρετο 25 τ.μ., ιδιοκτησίας των παιδιών του, στο νησάκι Διάπορος στη Βουρβουρού Χαλκιδικής. “Ο οικίσκος κτίστηκε σταδιακά από το 2007 στα θεμέλια ερειπίου ενός αλιευτικού καταφυγίου που υπήρχε. Είχα προφανώς πλήρη συνείδηση της αυθαιρεσίας. Πραγματοποίησα μια κατασκευή σε κτήμα που άφησε η σύντροφός μου κληρονομιά στα παιδιά μας. Η πράξη μου αυτή είχε καθαρά προσωπικό και συναισθηματικό χαρακτήρα και κίνητρο που συνδεόταν απόλυτα με την απώλεια το 2007 της συντρόφου μου”, υπογράμμισε ο δήμαρχος. Εξήγησε ότι την άνοιξη του 2011 βεβαιώθηκε η παράβαση από την πολεοδομία και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο. “Μετά από συνεννόηση με τα παιδιά μου, μια και αυτά είναι οι κατηγορούμενοι για την παράβαση, αποφασίσαμε μετά την καταγγελία και την παραπομπή να κατεδαφίσουμε το εν λόγω κτίσμα” είπε ο κ. Μπουτάρης, τονίζοντας ότι “δεν είμαι της άποψης ότι επειδή γύρω η περιοχή βρίθει από παράνομα κτίσματα ‘νομιμοποιούμαι’ ή ‘δικαιούμαι’ να έχω κι εγώ. Η παρανομία για μένα δεν είναι αποδεκτή, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι”.
Όσον αφορά πολεοδομικές παραβάσεις στο διαμέρισμα που νοικιάζει ο κ. Μπουτάρης, διευκρίνισε ότι ανήκει κατά 75% στο γηροκομείο Θεσσαλονίκης που προεδρεύεται από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, είναι 90 τ.μ., πολύ μικρότερο από το προηγούμενο σε οικοδομή που ανήκει κατά 100% στο γηροκομείο και ήταν 170 τ.μ. “Η μετακίνησή μου έγινε ενόψει εργασιών στερέωσης του παλιού κτιρίου, εξ ανάγκης. Οποιαδήποτε επομένως σύνδεση του θέματος με τη μητρόπολη είναι μόνον αναζήτηση σκανδαλώδους σχέσης”, είπε ο δήμαρχος.



.