Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτοδυναμία για επαναδιαπραγμάτευση


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Η Θεσσαλονίκη «ντύνεται» από σήμερα στα γαλάζια, προκειμένου να υποδεχτεί τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία εγκαινίασε την προηγούμενη εβδομάδα… όχι ο Πρωθυπουργός, όπως συνηθίζεται, αλλά ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανεβαίνει στη συμπρωτεύουσα σε ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με ό, τι ίσχυε πέρσι τέτοια περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, και οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι το διακύβευμα δεν είναι πλέον η νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά η επίτευξη αυτοδυναμίας.
Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο έχει επικεντρώσει την προσοχή της η Συγγρού. Ο Αντώνης Σαμαράς προετοίμασε ο ίδιος την ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο ενώπιον των παραγωγικών φορέων, απευθυνόμενος ωστόσο ουσιαστικά στην ελληνική κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης, που θα απαντά στις απαιτήσεις της εποχής, και θα δείχνει στους πολίτες τον «άλλο δρόμο» τον οποίο σκοπεύει να ακολουθήσει, από τη στιγμή που θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης.
Το δίλημμα που θέτει η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο: «Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία». Ζητώντας καθαρή και ισχυρή εντολή, ώστε την επομένη των εκλογών να είναι σε θέση να σχηματίσει μια καινούρια κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, και χωρίς να πρέπει να τηρήσει πολιτικές ισορροπίες, που θα συνεπαγόταν η αναγκαιότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι απόλυτος: Μια ισχυρή αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, συνιστά προαπαιτούμενο για να έχει και ο ίδιος την ευχέρεια να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την τρόικα. Επικαλούμενος την ισχυρή εντολή που μόλις θα του έχει δώσει η ελληνική κοινωνία.