Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Έλληνες… μετάνιωσαν που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η δημοσκόπηση της «Κάπα Research», την οποία δημοσιεύει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα, το οποίο σχετίζεται με την «ψήφο ψυχολογίας», όπως ονομάζεται στην επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας η αποτίμηση της εκλογικής συμπεριφοράς μιας κοινωνίας, από την ίδια την κοινωνία, όταν τα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης προσφέρουν επαρκές ποσοτικό και ποιοτικό συμπέρασμα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της «Κάπα Research», το 61,8% των πολιτών θεωρεί ότι η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009, ήταν μια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, έναντι μόλις 33,5%, που την αποτιμά ως θετική.
Μόλις δυο χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή ουσιαστικά στο μέσο της κυβερνητικής θητείας, η φθορά του ΠΑΣΟΚ είναι πρωτόγνωρη και βαθιά, και κατά τα φαινόμενα μη αναστρέψιμη.
Η πλειοψηφία των πολιτών κρίνει ότι η έλευση του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, με την υπόσχεση περί χρημάτων που… υπήρξαν, αλλά τελικά… δεν βρέθηκαν, δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό στη χώρα, και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία η διεθνής οικονομική κρίση αρχικά χτυπούσε την πόρτα μας, για να την… σπάσει τελικά, και να θρονιαστεί στο σαλόνι της ελληνικής κοινωνίας.
Τουναντίον, η διετής κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, αποτιμάται από την πλειοψηφία των πολιτών ως παράμετρος που συσσώρευσε προβλήματα, και επιβάρυνε την ήδη αρνητική οικονομική κατάσταση της χώρας.
Μια δημοσκοπική διαπίστωση, η οποία προδιαγράφει την εκκωφαντική καταδίκη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές.