Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μέρκελ σύρεται σε εκλογές


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η ήττα που γνώρισε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου ήταν περίπου αναμενόμενη. Το μη αναμενόμενο των αποτελεσμάτων θα πρέπει να αναζητηθεί και να… βρεθεί, στην έκταση της συντριβής των Φιλελευθέρων, του κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, που πιστοποιεί την προφανή αναντιστοιχία που διαπιστώνεται πλέον ανάμεσα στα «θέλω» των Γερμανών πολιτών και την Καγκελαρία.
Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, έχουν φέρει στο προσκήνιο σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Γερμανία, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η κοινοβουλευτική θητεία της παρούσας Βουλής εκπνέει το 2013.
Τα σενάρια τροφοδοτούνται από την αυτοκαταστροφική πολιτική την οποία ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι, υπό την ηγεσία του Φίλιπ Ρέσλερ. Που, σε μια απρόσμενη για τα γερμανικά πολιτικά ήθη εκδήλωση ακραίου λαϊκισμού, επενδύουν στην παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειές τους, και να συγκρατήσουν τα ποσοστά τους.
Από τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι έχουν σηκώσει τόσο πολύ τους τόνους, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να υπερψηφίσουν την πρόταση για την ενίσχυση των πόρων του EFSF, με την οποία συμφωνούν οι Χριστιανοδημοκράτες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και προκειμένου να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη, οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν το πακέτο ενίσχυσης του EFSF, διαμορφώνοντας μια ευρεία πολιτική πλειοψηφία, στα πρότυπα του πάλαι ποτέ «Μεγάλου Συνασπισμού».
Ζητούν ωστόσο από την Άνγκελα Μέρκελ να προχωρήσει στη συνέχεια σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες μετά βεβαιότητας θα χάσει, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στην κοινή εκτίμηση και διαπίστωση ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμη κι αν οι Χριστιανοδημοκράτες παραμείνουν πρώτο κόμμα, έστω και οριακά μπροστά από το SPD.
Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει την πολιτική αποστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ, και θα φέρει στην Καγκελαρία είτε τον Πέερ Στάινμπρουκ, είτε τον Κλάους Βόβεραϊτ. Με την Ευρώπη Ένωση να προσδοκά ότι θα κάνουν πράξη τις σημερινές εξαγγελίες τους, για μια Γερμανία με περισσότερη κοινοτική αλληλεγγύη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό.