Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Τα άτομα με αναπηρία, θύματα του πανικού και της αναλγησίας της κυβέρνησης

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση, με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Ι.Ε.Κ. "Τειρασίας" Θεσσαλονίκης που αφορά στην εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης, για τη λήψη της ειδικότητας χειριστή τηλεφωνικού κέντρου και εξυπηρέτησης πελατών».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, υπενθυμίζει το αδιαμφισβήτητο χρέος της Πολιτείας, απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας. Θεωρώντας αυτονόητη την υποχρέωσή παροχής πρόνοιας και ειδικής αγωγής στα άτομα με αναπηρία, υπενθυμίζει το αντίστοιχο αυτονόητο δικαίωμα των ατόμων αυτών στην εκπαίδευση και την εργασία.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η αιφνίδια απόφαση αναστολής λειτουργίας του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. "Τειρεσίας", το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της σχολής τηλεφωνητών που λειτουργούσε από το 1968 στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης, εκθέτει συνολικά την Ελληνική Πολιτεία. Η απόφαση αυτή στερεί από τα άτομα με προβλήματα όρασης, την πρόσβαση στην κατάρτιση για μια από τις ελάχιστες ειδικότητες που μπορούν να ασκήσουν επαγγελματικά, όπως είναι αυτή του χειριστή τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών.
"Μέσω της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, διαφαίνεται ο πανικός της κυβέρνησης η οποία εμμένει σε ισοπεδωτικές λογικές στο βωμό της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν διστάζει να εμφανίζει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας".
Με την ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τον ενημερώσουν για τους λόγους λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, καλώντας τους ταυτόχρονα να επανεξετάσουν άμεσα το ζήτημα επαναλειτουργίας του Ι.Ε.Κ. Επιπροσθέτως τους καλεί να του γνωστοποιήσουν περαιτέρω τις δράσεις των υπουργείων τους στους τομείς της πρόνοιας, ειδικής αγωγής, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με προβλήματα όρασης, που αφορούν στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
3. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ : «Αναστολή λειτουργίας του Ι.Ε.Κ. "Τειρεσίας" Θεσσαλονίκης που αφορά στην
εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης, για τη λήψη της ειδικότητας
χειριστή τηλεφωνικού κέντρου και εξυπηρέτησης πελατών».
Αδιαμφισβήτητο χρέος της Πολιτείας, αποτελεί η διαχρονική μέριμνα και ειδική πρόνοια εξασφάλισης των ελάχιστων όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας.
Αυτονόητη θεωρείται η υποχρέωση ενός σύγχρονου πολιτισμένου κράτους, στην παροχή και διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών ειδικής αγωγής, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία.
Προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικότερα στην περίπτωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, σχεδιάσθηκαν από την Πολιτεία και υλοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια εξειδικευμένα προγράμματα αγωγής και εκπαίδευσή τους στο χειρισμό τηλεφωνικού κέντρου για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών. Και αυτό διότι μόνο μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων δημιουργούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, για ουσιαστική επαγγελματική αποκατάσταση των μελών της εν λόγω ευπαθούς κοινωνικής ομάδας.
Με λύπη μας πληροφορούμαστε μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδας, ότι με αιφνίδια απόφαση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, αναστέλλεται η λειτουργία του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. "Τειρεσίας" Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της σχολής τηλεφωνητών που λειτουργούσε από το 1968 στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης.
Μέσω αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, διαφαίνεται ο πανικός της κυβέρνησης η οποία εμμένει σε ισοπεδωτικές λογικές στο βωμό της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν διστάζει να εμφανίζει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.

Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Ποιοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν, στη λήψη αυτής της ανάλγητης απόφασης που εκθέτει συνολικά την Ελληνική Πολιτεία ;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα το ζήτημα και να προβεί στις απαραίτητεςενέργειες για έγκαιρη έναρξη του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος του Ι.Ε.Κ. "Τειρεσίας" Θεσσαλονίκης ;
3. Ποιές είναι οι δράσεις που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται να υλοποιηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία, οι οποίες σχετίζονται : α) με την ειδική πρόνοια και αγωγή, β) την εκπαίδευση και κατάρτιση και γ) την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα όρασης της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδας ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης