Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα τρόικας από το Γιώργο

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΔΕΘ, ένας πρωθυπουργός, εν προκειμένω ο Γ.Παπανδρέου, δεν θα απευθυνθεί στην κοινωνία με εξαγγελίες και υποσχέσεις, αλλά με έμμεση υπόμνηση ότι τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου θα εφαρμοστούν γράμμα. Έτσι, ο πρωθυπουργός, απευθύνεται και στους δανειστές της χώρας, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μεσοπρόθεσμο.
Η σκληρή γραμμή της τρόικας, που πιέζει τώρα για νέα μέτρα, μείωση των πρωτογενών δαπανών και υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων για να συγκρατηθεί το έλλειμμα στο 7,6%, είναι θηλιά στο λαιμό της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι ο Γ.Παπανδρέου θα καλέσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε συναίνεση, επισημαίνοντας ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο, γιατί «μόνο έτσι θα υλοποιηθεί και η συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος». Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», είναι πιθανό ο Γ.Παπανδρέου να μιλήσει στη ΔΕΘ για μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19%.