Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Καμία γεώτρηση δε θα εγκρίνεται ούτε θα διεξάγεται εάν δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, αντιμετώπισης και οικονομικής ευθύνης

Ενιαία, αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας για τις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Στην εξασφάλιση των πλέον αυστηρών κανόνων ασφαλείας για τις υπεράκτιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποσκοπεί η Έκθεση «σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου» που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Η Έκθεση προβλέπει τον προσδιορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο των κοινών, βασικών απαιτήσεων για την αδειοδότηση έρευνας και εκμετάλλευσης, την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αποτελεσματικότερους ελέγχους των υπεράκτιων εξεδρών, ενίσχυση του πλαισίου αντιμετώπισης καταστροφών, διεθνή συνεργασία και εφαρμογή των υψηλότερων προτύπων ασφαλείας σε όλους τους τομείς υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, για τη χορήγηση άδειας εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η εκπόνηση από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου λεπτομερών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, αλλά και η ύπαρξη επαρκών οικονομικών μέσων για την κάλυψη περιβαλλοντικών ζημιών σε περίπτωση ατυχήματος θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις. Καμία γεώτρηση δε θα διεξάγεται εάν δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, αντιμετώπισης και οικονομικής ευθύνης. Με την εφαρμογή, επομένως, της «αρχής της προφύλαξης» διασφαλίζεται η συνέχεια των δραστηριοτήτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα ευρωπαϊκά ύδατα. Το εποπτικό έργο των υπεράκτιων εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις εθνικές αρχές θα αξιολογείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ενώ ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (EMSA) θα επεκταθεί στον συντονισμό των αντιδράσεων σε περίπτωση ατυχήματος.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας έκανε τις εξής δηλώσεις:
«Η Έκθεση που εγκρίναμε θέτει τις βάσεις για ένα ενιαίο αυστηρό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που θα διασφαλίζει την εφαρμογή των υψηλότερων δυνατών προδιαγραφών ασφαλείας και τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος για να μη βιώσουμε παρόμοια καταστροφή με αυτήν της πλατφόρμας Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.
Η Έκθεση είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική. Υπερψηφίζεται λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων κι ενώ όλοι ζητούμε ανάλογες έρευνες να πραγματοποιηθούν προσεχώς και στις ελληνικές θάλασσες. Τα πολύτιμα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου μπορούν να θέσουν τέλος στην ενεργειακή μας εξάρτηση και να λειτουργήσουν ως σημαντική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την ΕΕ. Αποτελούν, συνεπώς, πολύτιμο Ευρωπαϊκό πόρο.
Το πλαίσιο που υποστήριξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διασφαλίζει ότι οι γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον και οι πλατφόρμες εξόρυξης που πρόκειται να αναπτυχθούν στις ευρωπαϊκές θάλασσες θα υπόκεινται σε αυστηρότατες προϋποθέσεις και μέτρα ασφαλείας. Διασφαλίζεται έτσι η προστασία εργαζομένων και ευαίσθητων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και αποδυναμώνονται ακραίες φωνές όψιμης οικολογικής ευαισθησίας που αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των ζωτικών για την Ευρώπη ενεργειακών αυτών πόρων».