Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μια συνάντηση που “φούντωσε” τα σενάρια


ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Μια αιφνιδιαστική συνάντηση ενός Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής, προφανώς και δεν εντάσσεται στις… περιφερειακής σημασίας επαφές και ζυμώσεις, στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό «τελετουργικό».
Ειδικά όταν Πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, Πρόεδρος της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος, δηλαδή ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι… εν μέσω της τηλεδιάσκεψης του Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα, για την επιβολή σκληρών μέτρων στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συνάντηση Παπανδρέου-Πετσάλνικου, η σεναριολογία «τρέχει» αχαλίνωτα. Οι επίσημες «εξηγήσεις» περιστρέφονται γύρω από μια αμιγώς θεσμικού χαρακτήρα συνάντηση, για τις οικονομικές εξελίξεις και το κείμενο των ελληνικών θέσεων που συντάσσει η Βουλή, και θα αποστείλει την επόμενη εβδομάδα στα κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ποιος θα μπορούσε ωστόσο να αποκλείσει από την ατζέντα των όσων ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του Φίλιππου Πετσάλνικου στη Βουλή, την κοινοβουλευτική «διαδρομή» μέχρι τις πρόωρες εκλογές; Ή έστω, το δημοψήφισμα που «ψιθυριστά» διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου;