Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ «ΣΚΛΗΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ» Η ΤΡΟΙΚΑ


Πιέζουν για άμεσες απολύσεις

Ως χαμηλού δημοσιονομικού οφέλους κρίνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας το ήπιο σενάριο εργασιακής εφεδρείας που τους έχει προταθεί και σύμφωνα με πληροφορίες πιέζουν για άμεσες απολύσεις μέσω καταργήσεων φορέων και οργανισμών.Το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Κυριακή στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση με την τρόικα, λέγοντας ότι οι συζητήσεις και οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ του το Εθνος είχε επεξεργαστεί τρία εναλλακτικά σενάρια τα οποία θα παρουσίαζε στην τρόικα.
Το "ήπιο" σενάριο: σύμφωνα με το οποίο θα προταχθούν όσοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι είναι άνω των 60 ετών και έχουν συμπληρώσει τα χρόνια συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με όσους έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, θα πρέπει να καταργηθούν νομοθετικές διατάξεις του ασφαλιστικού, που επιτρέπουν στους εργαζομένους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας να παραμείνουν άλλα τρία χρόνια στη θέση τους. Το "μέτριο" σενάριο: σε αυτήν την εκδοχή θα αναζητηθούν οι έφεδροι από τους διορισθέντες της τελευταίας 10ετίας, οι οποίοι ανήκουν στον διοικητικό κλάδο και έχουν προσληφθεί χωρίς τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Το "σκληρό" σενάριο: που περιλαμβάνει άμεσες απολύσεις προσωπικού αορίστου χρόνου, το οποίο θα κριθεί πλεονάζον από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα "πιέζει" για άμεσες απολύσεις υπάλλήλων, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν νομικά προβλήματα στην εφαρμογή της εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα λόγω της συνταγματικής κατοχύρωσης της μονιμότητας και των προβλέψεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα όχι μόνο για τους μόνιμους αλλά και τους υπάλληλους αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ.
"Έθνος"