Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κοινό ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο για την χρηματοδότηση της έρευνας και της Καινοτομίας

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθ. κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

Με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας σχετικά με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στρατηγικής για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Κύριος στόχος της είναι η δημιουργία ενός συνόλου χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούν να υποστηρίξουν ολόκληρη την «αλυσίδα καινοτομίας», από την βασική επιστημονική έρευνα που πραγματοποιείται σε ένα ερευνητικό εργαστήριο μέχρι και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Έκθεση επιχειρεί να συντονίσει τους μηχανισμούς που η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της και να θέσει κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους για την χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Προβλέπει καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερες συνέργειες μεταξύ των διαφόρων ερευνητικών κονδυλίων της ΕΕ και των χρημάτων που δίνονται από τα διαρθρωτικά ταμεία, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ερευνητικό δυναμικό και η καινοτομική δραστηριότητα σε όλα τα κράτη μέλη και, ιδιαίτερα, στις περιφέρειες που παρουσιάζουν χαμηλές ερευνητικές επιδόσεις. Ακόμη, η Έκθεση τονίζει τη σημασία της απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να καταστεί ευκολότερη η συμμετοχή στα ερευνητικά προγράμματα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναγνωρίζει την επιστημονική ποιότητα και την αριστεία ως τα κύρια κριτήρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, ανέφερε:

«Η σημερινή υπερψήφιση της Έκθεσης επιβεβαιώνει την έμφαση που δίνει η ΕΕ στην έρευνα και την καινοτομία ως τα θεμελιώδη εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Ευελπιστούμε ότι με τις προτάσεις που υιοθετούνται θα περιορισθούν επικαλύψεις και σπατάλες, θα διασφαλισθούν συνέργειες μεταξύ διαφορετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και θα ενισχυθεί η ερευνητική δραστηριότητα στις χώρες της περιφέρειας που δείχνουν να χάνουν το τρένο της προόδου.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς και της Ελλάδας, εξακολουθούν να απέχουν πολύ από την επίτευξη του στόχου του 3% του ΑΕΠ για την έρευνα και την καινοτομία, έως το 2020, γεγονός που αναμφίβολα οδηγεί σε μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων.

Η σημερινή εικόνα μιας Ευρώπης αντιμέτωπης με την οικονομική κρίση, με έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, αποβιομηχάνιση και διαρροή εγκεφάλων είναι ευθέως συνδεδεμένη με το διαχρονικό έλλειμμα επαρκούς χρηματοδότησης στην έρευνα και την καινοτομία.

Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, σε αυτή την ώρα της κρίσης, δεν είναι πολυτέλεια αλλά υποχρέωση. Για να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, η Ελλάδα, δεν μπορεί να επενδύει σε φθηνά εργατικά χέρια, στην ανειδίκευτη εργασία και την - με το αζημίωτο - «ελεημοσύνη» των εταίρων μας. Χρειάζεται επένδυση στην γνώση, την καινοτομία, την έρευνα, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει στερέψει από κεφάλαια δεν έχει όμως στερέψει από κεφάλια. Είναι εθνικό χρέος μας να επενδύσουμε στο καλύτερο και πιο δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».