Δεν επιτρέπεται να κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα, επειδή δεν έχεις πληρώσει το χαράτσι της κυβέρνησης ενώ έχεις πληρώσει τον λογαριασμό.
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» (Γ.Κυρίτσης).
- Το χαράτσι της ΔΕΗ πέρα του ότι είναι αντικοινωνικό, εξουθενωτικό , κατά την κοινοτική νομοθεσία είναι και παράνομο.
Με βάση δύο κανονισμούς της Ε.Ε., τόσο τον 72 του 2009, όπου λέει ότι ένας πάροχος ενέργειας δεν μπορεί να διακόπτει, και ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους και σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες την παροχή υπηρεσιών. Όσο και τον δεύτερο κανονισμό τον 13 του 1993 της ΕΟΚ, όπου δεν επιτρέπει καταχρηστικές ρήτρες μεταξύ παρόχου ενέργειας και καταναλωτή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, ότι δεν έχει συμφωνήσει η ΔΕΗ με τον καταναλωτή, δεν μπορεί να το κάνει. Η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να δίνει ρεύμα και εμείς έχουμε συμφωνήσει να την πληρώνουμε. Αν η ΔΕΗ θελήσει να επιβάλλει φόρο, είτε μέσω της ΔΕΗ η κυβέρνηση να επιβάλλει φόρο, αυτό δεν επιτρέπεται, είναι καταχρηστική η ρήτρα, και ακόμα δεν επιτρέπεται να σου κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα επειδή δεν έχεις πληρώσει το χαράτσι της κυβέρνησης, ενώ έχεις πληρώσει τον λογαριασμό.
Ο συλλογικός νομοθέτης, τι είχε στο μυαλό του όταν έκανε αυτή τη ρύθμιση;
- Ήθελε να προστατέψει τους καταναλωτές από καταχρηστικές διαδικασίες. Προφανώς δεν είχε υπόψη του ο νομοθέτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ευφάνταστο μυαλό του κ. Βενιζέλου και της κυβέρνησης, που θα έβρισκαν την ΔΕΗ ως φορομπηχτικό μηχανισμό υπό την απειλή της διακοπής του ρεύματος. Επομένως είναι διαβλητή αυτή η διαδικασία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην ελληνική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει η διαδικασία που βγάζει παράνομο αυτό το χαράτσι. Όμως για να μην τρέφει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ο κόσμος, θα το παλέψουμε όλοι, και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, και οι φορείς, και οι καταναλωτές και εμείς από την πλευρά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ιθύνοντες έχουν βρει ένα παραθυράκι λέγοντας ότι υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις, οπότε αν δεν βρουν τις αντιστάσεις του λαού, θα το εφαρμόσουν.
Το κόλπο της έκτακτης κατάστασης το έχουμε δει να εφαρμόζεται και στην περίπτωση του Δικηγορικού Συλλόγου όπου προσέφυγε κατά του Μνημονίου. Έγινε πολιτική αξιολόγηση το δικαστήριο για να στηρίξει νομικά την απόφαση του.
- Και τα πολιτικά όργανα στην Ε.Ε. αυτή τη λογική ακολουθούν, όπως για παράδειγμα με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων όπου ο Επίτροπος μας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, κλείνοντας έτσι τα μάτια στην παρανομία, σπρώχνοντας προς αυτή την κατεύθυνση, για την κατάργηση τους. Επικαλούμαστε τη νομοθεσία προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε, για να αισθανθεί ο καταναλωτής ότι έχει μια υποστήριξη, αλλά η συμμετοχή και ο αγώνας είναι αναντικατάστατος προκειμένου να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.
Στην Ελλάδα οι κοινωφελείς οργανισμοί όπως η ΔΕΗ αντιμετωπίζονται είτε ως δημόσιοι οργανισμοί είτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, κατά το δοκούν. Δεν υπάρχει κάποιου είδους αντίφαση ;
- Υπάρχει αντίφαση, και μεγάλη μάλιστα. Το θέμα είναι ότι σε αυτή τη λαίλαπα που βρισκόμαστε, των νεοφιλελεύθερων αλλαγών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη αποφασίζουν κατά το δοκούν και όπως τους εξυπηρετεί. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.
Έχει μεταφερθεί αυτός ο θόρυβος στην Ευρώπη που πιάστηκαν να έχουν «πειράξει» τα νούμερα προς το χειρότερο;
- Όχι, δεν γίνεται καμία κουβέντα. Τους βόλευε αυτή η κατάσταση και ήδη την καλύψανε. Βέβαια υπάρχουνε τα κριτήρια και οι μελέτες για το πώς πρέπει να γίνει η κατάταξη, αυτές που επικαλέστηκε και η κ. Γεωργαντά, αλλά αυτό δεν τους πειράζει. Σε ορισμένες φάσεις οι ευρωπαίοι λειτουργούν με το ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό, σε ορισμένες φάσεις ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, έχουν μια ελαστική συνείδηση στην αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Τελευταία έχουν περάσει στη φάση, νόμιμο παράνομο είναι ηθικό προκειμένου να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Έχουν μια υποκριτική στάση. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες επισημαίνοντας την υποκριτική στάση που κρατάνε.
Η έκθεση του Στουρνάρα, έλεγε ότι και η Γαλλία έκρυβε ελλείμματα πίσω από την Φρανς τέλεκομ και η Γερμανία έκανε κάτι ανάλογο. Τι λένε για αυτά οι άλλοι ευρωβουλευτές;
- Διαπιστώνουν την αντίφαση άλλα οχυρώνονται πίσω από την ειδική κατάσταση και ανάλογα με την πολιτική οπτική που το βλέπουν. Οι λαϊκιστές συντηρητικοί ακολουθούν την λογική της Μέρκελ, λέγοντας ότι «τόσα χρόνια φάγατε τα κοινοτικά κονδύλια», οχυρώνονται πίσω από αυτό για να απευθυνθούν στο δικό τους πολιτικό ακροατήριο. Το περίεργο είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μια συνειδητή πολυφωνία, άλλο θα σου πει ο Μπαρόζο, άλλο ο Όλι Ρεν και άλλο ο Γιουνκέρ, έχουν όμως τον κοινό παρανομαστή που είναι η εφαρμογή των σκληρών μέτρων, στην δοσολογία υπάρχει ένας καταμερισμός μέτρων. Στο τέλος όμως όλοι παραδέχονται την υποταγή στις προτεραιότητες και στο σχεδιασμό της Γερμανίας. Θα παραφράσω την ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ για το ποδόσφαιρο, η Ευρώπη είναι ένα άθλημα όπου παίζουν πολλές ομάδες και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία. Απηχεί την πραγματική κατάσταση, ότι πει η Μέρκελ και δευτερευόντως ο Σαρκοζί θα γίνει. Οι υπόλοιπες ηγεσίες είναι καρικατούρες, ακολουθούν και επιβάλλουν το γερμανικό μοντέλο της λιτότητας, τη συμπίεση του εργασιακού κόστους σε όλη την Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει η περίφημη αύξηση της ανταγωνιστικότητας.