Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Σε παράταξη μάχης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Εκτός από τους εργαζόμενους στις φετινές κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν δυναμικά ταξιτζήδες, εστιάτορες, επαγγελματίες αλλά και “αγανακτισμένοι”
.Επί ποδός συλλαλητηρίων βρίσκονται για μία ακόμη χρονιά τα συνδικάτα, οι ηγεσίες των οποίων φέτος, εν μέσω έντονης οικονομικής κρίσης, καλούνται να αποδείξουν ότι το “αγωνιστικό” ραντεβού στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν είναι εθιμοτυπικό και δεν αφορά... τουριστικούς λόγους.
Σε ανάλογη κινηματική τροχιά εμφανίζονται και πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, με πρωτοστατούντες τους ταξιτζήδες και τους εστιάτορες, ενώ πλήθος άλλων συλλογικοτήτων, όπως πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, “αγανακτισμένοι”, πρωτοβάθμια σωματεία, κινήσεις πολιτών όπως η πρωτοβουλία “δεν πληρώνω”, ή ακόμα και οπαδοί ομάδων, δίνουν και φέτος ραντεβού στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τουλάχιστο τρεις συγκεντρώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν οριστεί τρία σημεία συνάντησης και συγκέντρωσης από όπου θα ξεκινήσουν πορείες διαμαρτυρίας προς το συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, οι κλαδικές ομοσπονδίες και τα σωματεία της δύναμής τους καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα Βενιζέλου. Ανάλογη συγκέντρωση την ίδια ώρα διοργανώνει το ΠΑΜΕ και τα σωματεία της δύναμής του στην πλατεία Αριστοτέλους. Τη δική τους συγκέντρωση στην Καμάρα διοργανώνουν και οι συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν και διάφορες αυτόνομες κινήσεις πολιτών και άλλες συλλογικότητες.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων, αύριο στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των διοικήσεων όλων των σωματείων της δύναμής του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να συντονιστούν ενημερωτικές εξορμήσεις, ενώ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Imperial θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών με τη συμμετοχή και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος τα προεδρεία των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών της Βόρειας Ελλάδας και των σωματείων της δύναμης του ΕΚΘ. Μετά τη σύσκεψη ΓΣΕΕ και ΕΚΘ θα παρουσιάσουν τις διεκδικητικές τους προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ύφεση. Ανάλογες διαδικασίες έχει δρομολογήσει και η ΕΔΟΘ, που συγκαλεί αύριο το απόγευμα το γενικό της συμβούλιο, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής από κοινού με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο κτίριο της ΕΔΟΘ με όλες τις νομαρχιακές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις έχουν ανακοινώσει και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στον χώρο του Τύπου, επικεντρώνοντας τις διεκδικήσεις τους στα μείζονα προβλήματα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των απολύσεων και των περικοπών, αλλά και της συρρίκνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.



.