Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Κυκλοφόρησε το Περιοδικό "Απόψεις" Με θέματα επικαιρότητας, που εκδίδει το γραφείο Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας


Στο παρόν τεύχος περιλαμβάνεται το δεύτερο αφιέρωμα σε μια ιστορική προσωπικότητα του νεοελληνικού βίου και συγκεκριμένα στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αφορμή για την παρουσίαση της ζωής και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας αποτελεί η συμπλήρωση, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, 180 χρόνων από την δολοφονία του.

Τα κείμενα υπογράφουν οι Κ. Τσάτσος, Αλ. Ι. Δεσποτόπουλος, Ε. Κούκου, Γ. Πανούσης, Γρ. Δαφνής, Π. Πετρίδης, Γ. Ρούσσος, Γ. Κοντογιώργης, Δ. Λουλές, Β. Ραφαηλίδης, Γ. Πετρόπουλος, Α. Πρασσά.Σε αυτά αναλύονται πλευρές της δράσης του Κυβερνήτη, όπως η συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς και η εξωτερική, εκπαιδευτική, διοικητική και οικονομική πολιτική του μικρού ελληνικού κράτους από το 1827-1931.
Θεωρούμε ότι, η μελέτη των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο μεγάλος αυτός Έλληνας πριν από σχεδόν δύο αιώνες φωτίζει και κάποιες πλευρές της σημερινής δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα.
Όσον αφορά στο υπόλοιπο περιοδικό, όπως πάντα, υπάρχει η ενότητα «Πολιτική». Εκτός από σημαντικά άρθρα που ερμηνεύουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση παρουσιάζεται και ένα μικρό αφιέρωμα στην Τουρκία με άρθρα των Σ. Ν. Λίτσα, Α. Λυκαύγη και του τουρκοκύπριου Σ. Λεβέντ.
Στην ενότητα «Οικονομία» παρουσιάζονται κυρίως οι αιτίες της αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ενώ στην ενότητα «Κοινωνία» εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το αποτέλεσμα της πρόσφατης απογραφής με τα εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία που προέκυψαν.
Τέλος, στην ενότητα «Κόσμος» η αρθρογραφία εστιάζεται στις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια.
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού