Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Θέλουν εκλογές με λίστα

REPORTER
Η επιδείνωση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος έδωσε τροφή σε σενάρια και συζητήσεις για την προσφυγή της Κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από ένα δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος, το οποίο συνεπάγονται μεταξύ άλλων οι απολύσεις στο δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία μοιράζονται τον κοινό προβληματισμό περί του ενδεχομένου να διεξαχθεί η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση με λίστα, και όχι με σταυρό προτίμησης.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές γνωρίζουν τις δεσμεύσεις του Συντάγματος, και κατανοούν ότι από τη στιγμή που έχει παρέλθει το 18μηνο το οποίο ορίζεται, από τις προηγούμενες εκλογές, η επόμενη αναμέτρηση θα πρέπει να διεξαχθεί με σταυρό προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες.
Εκείνοι ωστόσο επισημαίνουν ότι λόγω της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα δυο κόμματα εξουσίας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην υπερψήφιση από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, της διάταξης που θα επιτρέπει στις εκλογές να διεξαχθούν με λίστα.
Έτσι, θα περιοριστεί το οικονομικό κόστος της αναμέτρησης, ενώ οι εκλογές… fast-track θα συνεπάγονται μια μάλλον συμπυκνωμένη προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας δεν θα εκδηλωθούν σε μεγάλη έκταση, φαινόμενα αποδοκιμασιών και αντιδράσεων από την πλευρά των πολιτών.