Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Επιμένουν για εγγυήσεις οι Αυστριακοί

ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΕ ΔΙΜΕΡΗ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ

Υπέρ των κοινών ομολόγων για την Ελλάδα τάχθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα είδος ευρωομολόγων με ισχύ όμως μόνο για μία χώρα και χαρακτηρίζοντας θεωρητική την πρότασή του.
Αντιθέτως, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε μετά το υπουργικό συμβούλιο τις ενστάσεις της στους ειδικούς όρους που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Φινλανδία, επισημαίνοντας πως η Αυστρία έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε πρέπει και όλες οι άλλες να έχουν την ίδια μεταχείριση.
Η κ. Φέκτερ ανέφερε πως η συμφωνία των δύο χωρών δεν αποτελεί "την κατάλληλη προσέγγιση", καθώς "δεν υπάρχει συναίνεση, όταν ένα κράτος καταφέρνει να αποσπάσει προνόμια", ενώ τόνισε πως σε σχέση με τις εγγυήσεις θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλες τις χώρες και παρέπεμψε στην πρόταση συμβιβασμού που η ίδια είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα σε επιστολή της προς τους ομολόγους της, της Ευρωζώνης.
Στην επιστολή της εκείνη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε ένα συνδυασμό, της βοήθειας προς τις τράπεζες, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, αναφέροντας πως οι χώρες των οποίων οι τράπεζες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, οι χώρες, των οποίων οι τράπεζες έχουν εκτεθεί λιγότερο στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών και η Αυστρία, θα πρέπει να λάβουν εγγυήσεις για τη βοήθειά τους προς τη χώρα.
Σε δηλώσεις της που είχαν προηγηθεί της επιστολής αυτής, η κ. Φέκτερ είχε πρώτη επισημάνει ότι η Φινλανδία δεν μπορεί να είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει εγγυήσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και πως, αν ισχύσει κάτι τέτοιο για τη Φινλανδία, θα πρέπει να ισχύσει και για την Αυστρία.