Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΛΙΒΥΗ. Πλησιάζουν στην Τρίπολη οι αντικαθεστωτικοί

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι απέσπασαν τον έλεγχο του "μεγαλύτερου μέρους" της Ζαουΐγια, στρατηγικής σημασίας πόλης για την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα Τρίπολη. Συνομιλίες στην Τύνιδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Μαχητές των αντικαθεστωτικών πανηγυρίζουν καθώς εισέρχονται στην Ζαουΐγια

"Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο τμήμα της Ζαουΐγια βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής τους, Αμπντουλ Χαμίντ Ισμαήλ. Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Σορμάν, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης και της Γκαριάν, 50 χιλιόμετρα προς το Νότο.
Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της Τυνησίας διεξάγεται τις τελευταίες ώρες ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων για τον τερματισμό της σύγκουσης.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντούλ Ιλά Αλ-Χατίμπ, ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν έφθασε στην Τύνιδα για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την κρίση στη Λιβύη. Οπως επιβεβαίωσε ο ίδιος, στόχος του είναι να συμμετάσχει "στο διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και σε εκείνους των αντικαθεστωτικών".
"Στη διάρκεια της νύχτας διεξήχθησαν συνομιλίες σε ξενοδοχείο της Ντζέρμπα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας," δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας."Αυτοκινητοπομπή πέρασε χθες Κυριακή τα σύνορα στο Ρας Τζεντίρ, κοντά στην Ντζέρμπα," πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ενα νοτιοαφρικανικό αεροσκάφος και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα του Κατάρ βρίσκονταν στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου της Ντζέρμπα.
Ο λίβυος υπουργός Υγείας Αχμεντ Χιτζάζι και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ιμπραήμ Σερίφ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι, διέμειναν την Κυριακή στην πόλη, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων TAP, σημειώνοντας ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με "πολλά άλλα μέρη" χωρίς να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο περιεχόμενο των συνομιλιών.

Στην Αίγυπτο κατέφυγε ο υπουργός Εσωτερικών

Στην Αίγυπτο, εξάλλου, έφτασε σήμερα αεροπορικώς ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών, με μέλη της οικογένειάς του, όπως ανακοίνωσαν επίσημες πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου, εν μέσω πληροφοριών ότι ένα ακόμη μέλος της κυβέρνησης Καντάφι αυτομολεί.Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός συνοδεύεται από εννέα μέλη της οικογένειάς του και δήλωσε στις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου ότι κάνουν διακοπές.